Tarihte eylül

– 1 Eylül 1939- II. Emperyalist paylaşım savaşı başladı. Savaş sonrası Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Barış Günü” olarak kabul edildi.

 

– 1 Eylül 1987- Didar Şensoy öldü

1986’da kurulan İHD’nin kurucu üyelerindendi.Ankara’da tutsak yakınlarının yaptığı eylemde polisin saldırısı sonucu yaşamını yitirdi.

 

– 2 Eylül 1969- Vietnam Devrimi’nin önderi Ho Chi Minh öldü

 

– 6-7 Eylül 1955- İstanbul ve İzmir’de müslüman olmayan azınlıklara ırkçı saldırılar düzenlendi.

 

– 8 Eylül 1943- Julius Fuçik idam edildi

Nazi işgali yıllarında yeraltı faaliyetini örgütleyen Çek komünisti Fuçik, 1942 Nisan’ında Gestapo tarafından tutuklandı ve bir yıl sonra Berlin’de idam edildi. İçerdeki günlerini “Darağacından Notlar” adlı kitabında topladı.ve dışarıya ulaştırdı.

 

– 9 Eylül 1976- Mao Zedung öldü

Uzun süreli halk savaşı stratejisiyle devrimi gerçekleştiren ÇKP ve Mao, bu stratejinin yarı-sömürge, yarı-feodal tüm ülkeler için geçerli olduğunu ileri sürdü. ML’den etkilenmekle birlikte felsefi olarak Konfonçyüs’e dayandı. Devrim sonrasında ise, bir çok konuda revizyonist bir çizgi izledi. Devrim sonrasında milli burjuvaziyi palazlandıran ÇKP, devlet kapitalizminin yollarını düzlemiş oldu. Mao’dan sonra ÇKP’nin başına geçen Deng Siao Ping, bu süreci daha da ileri götürerek Çin’i sosyal-emperyalist bir ülke haline getirdi.

– 10 Eylül 1920- TKP kuruldu

Türkiye’nin ilk komünist partisi Türkiye Komünist Partisi Mustafa Suphi önderliğinde Bakü’de kuruldu. Emperyalizme karşı mücadele vermek için Türkiye’ye gelen Mustafa Suphi ve 15 yoldaşı, Kemalist gericilik tarafından Karadeniz’de katledildi.

 

– 12 Eylül 1977- Steve Bico katledildi

Güney Afrika Cumhuriyeti direniş örgütlerinden SASO’nun kurucusu Bico, ırksal ayrıma karşı mücadele ettiği için ağır işkenceler altında katledildi.

 

– 14 Eylül 1973- Victor Jara katledildi

Şili’de askeri faşist darbenin ardından gitarını bir devrim aracı haline getiren Victor Jara, Unitad Popular’ın müzik grubunda yer alan sanatçıydı. Stadyumda tutsak edilence, direniş marşları ve şarkılarını orada çalmaya başladı. Ancak faşistler, Jara’nın önce ellerini kırdılar. Jara bu kez de gitarsız şarkılarını söylemeye devam etti. Bunun üzerine katledildi.

 

– 20 Eylül 1985- Ruhi Su öldü

Türkiye’de halk müziğinin önemli sanatçılarından biridir Ruhi Su. Devletin icazetinde müzik yapmayı reddettiği için, hedefe çaktığı isimlerden biri. Türküleri, marşları, onun sesinden tanıdı genç nesiller. Bu nedenle beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. Kanser tedavisi için yurtdışına gitmesi gerektiğinde de ona pasaport vermediler. Öldüğünde 73 yaşındaydı.

 

– 20 Eylül 1992- Kürt aydını Musa Anter katledildi

 

– 21 Eylül 1995- Buca Cezaevi’nde katliam

  Acılan ateş sonucunda DHKP-C tutsakları Turan Kılıç, Uğur Sarıaslan ve Yusuf Bal şehit düştü.

 

– 22 Eylül 1976- Profilo direnişi

 

– 23 Eylül 1973- Şair Pablo Neruda öldü

Şili’li ozan, yazdığı şiirler, kitlelere direnme ruhu ve coşku taşımıştır. Şiirleri dünya dillerine çevrildi ve 1971 yılında Nobel ödülü kazandı.

 

– 24 Eylül 1969- ’68 Hareketinin devrimci önderlerinden Taylan Özgür polisler tarafından katledildi.

 

– 25 Eylül 1996- Diyarbakır Cezaevi’ne demir çubuklarla ve silahlarla saldıran devletin işkencecileri, 10 PKK’li tutsağı katletti.

 

– 25 Eylül 2012- Halk ozanı Neşet Ertaş öldü

 

– 26 Eylül 1999- Ulucanlar Cezaevi’nde katliam

F Tipi Cezaevleri’ne tutsakların taşınmasının öngünlerinde devlet, Ulucanlar’da yaptığı katliamla bir prova gerçekleştirdi. Özel yetiştirilmiş işkenceci katiller silahlarlarla tutsaklara saldırdı ve  işkencelereden geçirerek vahşice katletti. Saldırıda Önder Gençaslan, Zafer Kırbıyık, İsmet Kavaklıoğlu, Habip Gül, Ümit Altıntaş, Aziz Dönmez, Ahmet Savran, Abuzer Çat, Mahir Emsalsiz ve Halil Türker şehit düştü.

 

– 28 Eylül 1864- I. Enternasyonal kuruldu 

 

– 29 Eylül 1902- İşçi sınıfının romanını yazan Fransız yazar Emile Zola öldü. En ünlü yapıtı, maden işçilerinin yaşamını ve örgütlenmesini anlattığı “Germinal” daha sonra sinemaya da uyarlandı.

Bunlara da bakabilirsiniz

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran bildiriler dağıtıldı

İşçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran, PDD imzalı bildiriler, metrobüs duraklarında dağıtıldı.   1 …

“3 Cisim Problemi” dizisi ne anlatıyor

Netflix’in yayınladığı “3 Cisim Problemi” adlı dizi üzerinden epeyce tartışma yürütüldü. Daha yayınlanmadan önce, “Game …

1 MAYIS’IN TARAFI OLAN TÜM GÜÇLERE ÇAĞRI

2024 1 Mayısı’na sayılı günler kaldı. Bu sene işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü …