Çayeli Bakır işçilerinin grevi

cayeli-bakir-iscileri

Rize’nin Çayeli ilçesi Madenli beldesinde bulunan Çayeli Bakır İşletmelerinde çalışan 320 işçi, 30 Ekim günü greve başladı. Grev, işyerindeki yetkili sendika olan Türkiye Maden-iş ile patron arasında devam eden TİS görüşmelerinin tıkanması üzerine gündeme geldi.

Çayeli Bakır İşletmeleri, Türkiye’nin en büyük bakır madeni. Madende 500 işçi çalışıyor, ancak sendikalı işçi sayısı 320. Maden, First Quantum Minerals adlı şirket tarafından işletiliyor. Şirket, grev yapılırsa lokavt ilan edeceğini duyurmuştu.

Geride kalan 3 yıllık TİS döneminde, şirket yıllık üretim hedeflerinin üzerine çıkmıştı. İşçilerin daha yoğun çalıştırılması sonucu, şirket büyük karlar vurmuştu. Öyle ki, Çayeli Bakır kurumsal vergi sıralamasında, Türkiye genelinde 33. sıraya kadar yükselmişti.

4 aydır süren TİS görüşmelerinde şirketin patronu, 3 yıllık sözleşme için işçilere sıfır zam dayatıyordu. Oysa genel olarak toplusözleşmelerin enflasyon oranında yapılması bile işçiler açısından son derece yetersiz kalırken, sıfır zam dayatması tam bir hak gaspıydı.

Bu koşullarda işçiler, 23 Ekim günü grev öncesi uyarı eylemine çıktılar. Madenli Belediyesi önünde toplanan işçiler, Çayeli Bakır İşletmeleri önüne kadar yürüdüler. İşçiler eylemde “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız!” ve “Direne direne kazanacağız!” sloganlarını haykırdılar. Eylemde bir konuşma yapan Türkiye Maden-iş Sendikası Sivas Şube Başkanı Zekeriya Gültekin şunları söyledi: “Hak etiğimiz sözleşmedeki zam oranımız neyse, bu hedeflerimiz gerçekleşene kadar mücadele edeceğiz. Grevi isteyen taraf olmasak da mecbur bırakıldığımız bu ortamda, grev ne kadar sürerse sürsün bundan da vazgeçmeyeceğimizi ve haklı olduğumuz bu mücadelede sonuna kadar direneceğimizi açıklıyoruz.”

30 Ekim günü ise, işçiler gece vardiyasında çalışan işçilerin mesaiden çıkmasının ardından, sabah saat 8’de tesis önüne “Bu İşyerinde Grev Vardır” pankartını asarak greve çıktılar. 320 işçinin greve gittiği tesis önüne jandarma getirildi. İşçiler, Türkiye Maden İş Sendikası yelekleri giyerek beklemeye başladı.

Sendika şube başkanı Gültekin, geçmiş yıllarda işletmede gerçekleştirilen grevlerin bazı girişimlerle kırıldığını hatırlattı ve bu defa bu hataların olmayacağını söyledi. Gültekin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu insanlar ekmeklerini, onurlarını ve geleceklerini kurtarmak için yola çıkıyor. Kimsenin bu kutsal değerlerini satmaya da niyeti yok. Kimse bu saatten sonra şerefsizce bir adım atmayacak, attırmayacağız. Bu yolda birlikte yürüyeceğiz. Bir gün bu grev sonuçlandırılacaksa birlikte sonuçlandıracağız. Birlikte hareket ettiğimiz sürece hiç kimse kötü bir yere sürükleyemeyecek. Başarılı olacağız.”

10 gün süren grevin ardından, patronun yüzde 2 zam teklifinde bulundu. Bu teklifi kabul eden sendika, greve son verdi.

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …