Madenciye hem tekme, hem ceza

madenciye-tekme

13 Mayıs 2014, Soma’da yaşanan korkunç madenci katliamı ile geçti tarih sayfalarına kapkapa puntolarla. 301’den fazla can, karıştı toprağa, karıştı kara keseklerinin arasına…

Katliam, devletin, işbirlikçi sendikanın ve patronların işbirliği ile gerçekleştirilmişti. Göz göre göre gelen bir yıkımdı bu. İşçilerin bütün uyarılarına, ocaktaki bütün belirtilere rağmen; madendeki risk her geçen gün artarken, işçileri çalıştırmaya devam etmişlerdi.

Katliamın ardından Erdoğan geldi Soma’ya. Korumalar eşliğinde, gösterişli makam arabasıyla… Canlarını kaybetmiş insanların acısı patladı Erdoğan’ın yüzüne. Kitle sloganlarla dar etti Soma’yı Erdoğan’a…

Erdoğan, ilk defa bu kadar büyük bir öfkeyle yüzyüze kalmıştı. Ve her zaman kullandığı yöntemle; daha fazla terör estirerek sindirmeyi hedefledi. Önce kendisi markette bir genci yumrukladı, ardından Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel bir madenciyi tekmeledi. Ve Soma halkının tepkilerinin daha da büyüdüğü bir ortamda, adeta canını zor kurtarırcasına, ardına bakmadan kaçmak zorunda kaldı.

Bu saldırılar da yetmedi. Yusuf Yerkel’den tekme yiyen madenci Erdal Kocabıyık, Erdoğan’ın içinde bulunduğu zırhlı aracı tekmelediği gerekçesiyle yargılandı. Ve “kamu kurumuna ait araca zarar vermek”ten 543 lira para cezasına çarptırıldı. Arabayı tekmeleyen madenci cezalandırıldı; madenciyi tekmeleyen Yerkel ise ödüllendirildi.

Erdoğan her fırsatta kendisine “hakaret” ettiği gerekçesiyle birilerine dava açıyor. Bu davalar nedeniyle insanlar para cezasına çarptırılıyor, hapse atılıyor. Öyle ki, hapishanelerde bu nedenle tutuklananlar için “Erdoğan koğuşları”, adliyelerde Erdoğan’a hakaret davalarını yürütmek için “Erdoğan savcıları” var artık. Erdoğan’ı eleştiren bir tweet atmak, bir sloganı haykırmak, bir pankart açmak, Erdoğan’ı görünce hemen hazırola geçmemek “hakaret” suçları arasında yer alıyor. Ve bunların ezici bir çoğunluğu cezalandırılıyor. Geçtiğimiz günlerde, 14 yaşındaki bir çocuk bile, evine yapılan polis baskınıyla, “Erdoğan’a hakaret”ten gözaltına alındı.

Bu pervasız saldırganlıkla, Erdoğan güç gösterisi yapmak istiyor. Oysa bütün bunlar, gücün değil güçsüzlüğün kanıtıdır. Ve kitlenin öfkesini durdurmak bir yana, Erdoğan’ı devirecek öfke selini büyütmektedir.

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …