Özgür Gündem gazetesi kapatılamaz!

ozgur-gundem-nobeti

Darbe sonrası artan saldırı dalgası, Özgür Gündem gazetesine de uzandı.

Özgür Gündem, İstanbul 8’inci Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği kararla 16 Ağustos’ta geçici olarak kapatıldı. Üstelik kararda kapatma süresi belirsiz bırakılmış, böylece süre devletin keyfiyetine bırakılmıştı.

Kapatma kararının ardından gazete binasını basan özel harekat polisleri tarafından gazete bürosu talan edildi, çalışanlar darp edilerek gözaltına alındı ve binanın kapısı mühürlendi.

Yaşanan saldırının duyulması üzerine, Özgür Gündem’in merkez bürosunun önüne gelen kitle, bu saldırıyı protesto etti. Çağdaş Gazeteciler Derneği, Özgür Gazeteciler Cemiyeti başta olmak üzere, birçok kurum dayanışma için gazetenin önündeydi. Devlet bu kitleye de saldırdı ve gazete çalışanları ile dayanışma için gelenlerin de aralarında olduğu 24 kişiyi gözaltına aldı.

Baskın ve gözaltılar sonrasında gazete çalışanları “Boyun eğmeyeceğiz” manşetiyle gazeteyi çıkarma kararı aldı. 17 Ağustos günü, bu manşetle çıkan gazete, İstiklal Caddesi’nde kitlesel biçimde dağıtıldı.

Devlet bu defa gazeteye ve gazete çalışanlarının evlerine baskın düzenledi. Özgür Gündem’in eski genel yayın yönetmeni Eren Keskin’in, yazarlarından Filiz Koçali’nin ve gazeteci Ragıp Zarakolu’nun evlerine baskın yapıldı, yazarlarından Aslı Erdoğan da gözaltına alındı. 24 gazeteci ertesi gün serbest bırakılırken, Aslı Erdoğan, 19 Ağustos günü çıkarıldığı mahkeme tarafından, yazılarından dolayı ‘terör örgütü propagandası yapmak’, ‘örgüt üyeliği’ ve ‘halkı kışkırtmak’ iddiasıyla tutuklandı.

Saldırı ve gözaltılar, dayanışmayı büyüttü. Dergimiz çalışanlarının da içinde olduğu çok sayıda kurum, devrimci-demokrat, destek ve dayanışma için gazetenin önünde tutulan nöbete katıldı. Gazete çalışanları, dayanışmanın ve direnişin büyütülmesi çağrısında bulundu.

Saldırılara rağmen, Özgür Gündem gazetesi dayanışma ile çıkartılmaya devam ediyor. Gazetenin 6 farklı ülkeden yazarların desteği ile çıkartılmasına başlandı.

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …