ÖĞRETMENİ GERİ İSTİYORUZ!

hatay-egitim-sen

“Öğretmen el açmaz

     Öğretmen yalvarmaz

                Öğretmen diz çökmez

ÖĞRETMEN DERS VERİR!”

                      Fakir BAYKURT

 

Tüm Türkiye’de açığa almalar mesai saatleri içinde açıklanırken, Hatay’da mesaiden sonra alındı. Nedir egemenlerin bu Hatay korkusu?

2012’de Suriye’ye girmek için, Samandağ açıklarında düşürülen uçağın Suriye’ye girmek için bahane yapılması çabasına karşı, yaklaşık onbin kişi, 1 Eylül Barış günü Antakya merkezinde bir araya gelerek yediden yetmişe bu savaşa karşı olduğunu haykırdı. Yine bir iç savaş provası olarak kabul edilen Reyhanlı patlamasında Davutoğlu, Hatay’daki Alevileri hedef göstermişti. Erdoğan, Reyhanlı halkına “Sünni kardeşlerim” şeklinde seslenmişti. Ancak Antakya aynı gün ve sonrasında yaptığı eylemlerle, Reyhanlı’da patlayan bombayı boşa çıkarmıştı. 2013 Haziran ayaklanmasında, Armutlu’da iki şehidini vermesi de doğrudan Suriye savaşıyla ilgiliydi. Yine biliyoruz ki, bugün Hatay’da açığa alınan 928 öğretmen, Fırat Kalkanı ile Suriye’ye giren egemenlerin politikalarından bağımsız değil.

16 Eylül’de diğer illerdeki açığa almaları protesto etmek için, Antakya merkezde bir araya gelen kitlenin içinde pek çok öğretmen şunu söylüyordu. “Diğer illerdeki arkadaşların açığa alındığına mı üzüleyim, yoksa açığa alınmadığıma mı sevineyim?” Bu konuşmalardan sadece yarım saat sonra sendikayı arayan Antakya Milli Eğitim Müdürü, 928 öğretmenin açığa alındığını bildirdi.

Ertesi gün sendika (Eğitim-Sen), tarihinde görmediği kadar kişiyi bir arada gördü. Sendikanın çağrısıyla yapılan genel üye toplantısına gelenler, sendikaya sığmayarak sokağa taştı. Eteği tutuşan kolluk kuvvetleri valiliğin basılacağı dedikodusunu yayarak, valiliğin etrafında ve sendika çevresinde önlem aldı. Yaklaşık iki saat süren toplantıda, sokaktakilerin duyabilmesi için hoparlörler kullanıldı. Ardından dışardakilerin de düşüncelerini ifade edebilmeleri için, toplantının tekrarlanması kararı alındı.

İki gün sonra Defne ve Samandağ ilçesinde eş zamanlı yapılan toplantıya gelenler, düğün salonunu doldurdu. Samandağı ilçesinde salona sığmayan kalabalık sokağa taştı. Yapılan toplantılarda hukuki süreç avukatların da katılımıyla uzun uzun anlatıldı. CHP’li vekiller ile partililer destek açıklamaları yaptılar. Mahallelerin gezilerek velilerin bilinçlendirilmesinden, basın açıklamalarına kadar pek çok öneri dile getirildi.

İki hafta boyunca önerilere uygun eylem ve etkinlikler hayata geçirildi. Bu doğrultuda Antakya’nın merkezi olan Ata Köprüsü’nde velilerin de katılımıyla kitlesel basın açıklaması gerçekleştirildi. Gezi direnişi sonrası mitingleri saymazsak, en kalabalık kitle ile bir araya geldi. Ardından yine yaklaşık 3-4 bin kişinin katıldığı bir basın açıklaması da, Doğuş Okulları önünde gerçekleştirildi. Eğitim-Sen şiir topluluğu ile müzik topluluğunun dinletileri de, eylemi bir etkinliğe dönüştürdü. Eylem, oturma eylemi ile sonlanırken, kitlenin dağılmaması sürecin büyüyeceğini gösteriyordu.

Tepkilerin bir ayağı da, sendikanın desteği ile veliler tarafından örüldü. Defne ilçesi ile Antakya’nın Serinyol Mahallesi’nde bir araya gelen yüzlerce veli ve açığa alınan öğretmenler, çay bahçelerinde toplanarak süreci değerlendirdi. Toplantılarda velilerin talepleri ve yapacakları konuşuldu, okul-aile birliklerinin koordinasyonun sağlanması için gönüllü velilerden bir liste oluşturuldu. Velilerin önerisiyle okulların açıldığı gün okullara gidilerek açığa alınan öğretmenlere sahip çıkılması kararlaştırıldı.

Neredeyse öğretmenlerinin tamamı açığa alınan Tomruksuyu Mahallesi’nde bu toplantılardan bağımsız olarak veli ve öğrenciler okulların açılmasını beklemeden, okulun önünde bir araya geldiler. Yine Dikmece Mahallesi’nde toplanan veliler, öğretmenlerini isteyen dövizler taşıdılar. Okullar açıldıktan sonra Ali İsmail KORKMAZ’ın mahallesinde, veliler farklı günlerde yürüyüş ve oturma eylemleri gerçekleştirdi. Dursunlu Mahallesi’nde okulun önünde bir araya gelen veliler, eylemler yaptılar. Akdeniz İlkokulu velileri, öğrencileri ile birlikte Milli Eğitim Müdürlüğü önüne kadar yürüyüş düzenleyerek müdürle görüştü. Mağaracık dahil pek çok mahallede “öğretmenime dokunma” eylemleri yapıldı. Daha pek çok mahallede okul önlerinde eylemler sürüyor.

Sendika da eylemlerini sürdürdü. İlk olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması ve oturma eylemi gerçekleştirdi ve ertesi gün kitlesel bir şekilde itiraz dilekçeleri verildi. Ayrıca yine sendikanın çağrısıyla (24 Eylül) Köprübaşı’nda bir basın açıklaması oldu. “928 Öğretmenimiz derhal görevine iade edilsin! İşimizi, emeğimizi, öğrencilerimizi geri istiyoruz!” pankartının açıldığı eyleme, CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal da katıldı. Veliler ve öğrencilerin yoğun katılımıyla gerçekleşen açıklamada, gözaltında kayıplara karşı her cumartesi günü düzenlenen oturma eyleminin 600. haftasında olduğu vurgulanarak, Cumartesi Anneleri selamlandı. Ankara’da açığa alınmaları protesto eden Hatay Eğitim-Sen yöneticilerinin de aralarında bulunduğu gözaltıların derhal serbest bırakılması istendi.

Samandağ ilçesinde sendikal faaliyetler çerçevesinde öğretmenler tepkilerini dile getirmek ve velilerle buluşmak üzere her gün Abdullah Cömert Alanı’nda bir araya gelmeye başladı 13. gün BİZ ALANDA SINIFIMIZI KURDUK, SİZ MAHKEMELERİNİZİ KURUN! şiarıyla bir araya gelen Eğitim Emekçileri verdikleri derste şunları söylediler: “Bizim müfredatımız, hayatımızı karartmaya değil, hayatı güzelleştirmeye yöneliktir. Birinci temel hakkımız, yaşama hakkıdır. Bu bağlamda devlet, yaşam hakkımızı korumakla mükellef. Her emekçi, sendikal çatı altında örgütlenme hakkına sahiptir. Biz de eğitim emekçileri olarak yasal bir sendika olan Eğitim Sen çatısı altında örgütlendik. Bu suç değildir.” 

Eş zamanlı olarak kurulan komisyonlarda bir etkinlik takvimi çıkarılarak hayata geçirildi. Belli başlı merkezlerde basın açıklamaları, çeşitli bölgelerde bildiri dağıtımı ve insan zinciri oluşturma şeklindeki eylem ve etkinlikler devam ediyor. Ayrıca esnaflar, “öğretmenime dokunma” dövizlerini camlarına asarak destek veriyorlar. Bazı mahallelerde veliler, öğrencilerini okula göndermiyor.

Velilerin yaptığı eylem ve etkinliklerde en çok “Öğretmenime Dokunma” “Öğretmenimizi Geri İstiyoruz” “Öğretmenimiz Onurumuzdur” şiarları öne çıktı. Sendikanın yaptığı eylemlerde ise, “928 Öğretmenimiz derhal görevine iade edilsin! İşimizi, emeğimizi, öğrencilerimizi geri istiyoruz” “Direne Direne Kazanacağız” “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz” sloganları ön plandaydı.

Yazımızın başında yeralan Fakir BAYKURT’un dizelerini kendine rehber edinen öğretmenler, diz çökmeyeceklerini gösterdiler/gösteriyorlar. Öğretmenlerle velilerin tepkilerini birleşik mücadele ile örebileceği öğrenci-veli dernekleri kurulmalı, varolanlar daha aktif hale getirilmelidir. OHAL’e karşı örgütlü birleşik mücadele hattı örülerek, bu saldırılar yol yakınken püskürtülmelidir.

5 Ekim 2016

Hatay’dan PDD okuru öğretmenler

Bunlara da bakabilirsiniz

Kadıköy’de Maçoğlu için bildiri dağıtımı

Kadıköy Halk Dayanışması’nın Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun seçim kampanyasını, kendi materyallerimizle yürütmeye devam …

Kadıköy’de binlerce kişi Maçoğlu için yürüdü

Kadıköy Halk Dayanışması, 24 Mart Pazar günü Kadıköy’de halk yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesinde, saat 16’dan …

Defne’de oylar Hizam’a!

Hatay-Defne’de Hizam Hasırcı’nın seçim çalışmasını PDD imzalı materyaller ile yürütüyoruz. “Rantçı değil, halkçı belediyecilik için …