Siirt’te madende iş cinayeti

siirt-maden

Kara haber bu defa Siirt’ten geldi. Şirvan’dan, Maden köyündeki bakır madeninden. Toprak yuttu maden işçilerini. Aşırı yağışın ardından gelen heyelan, toprağı sürükledi madenin üstüne. Ve madendeki 16 işçi, toprağın altında kaldı. Patronların kar hırsı, bir madeni daha mezara çevirdi işçiler için.

Madenin patronu Ciner Grubu’ydu. Ama patronu gizlemek için, her zaman yapıldığı gibi araya çeşitli taşeronlar girmişti. Madenin sahibi, Ciner Grubu’na bağlı Park Elektrik’in taşeron şirketi Antlar İnşaat olarak görünüyordu. 2004 yılında kurulan madende, güvenlik önlemleri dikkate alınmadan, aralıksız maden çıkartılıyordu.

Aynı madende 25 Temmuz günü göçük gerçekleşmiş, 6 kamyon ile 2 iş makinası göçük altında kalmıştı. Şirket, göçük nedeniyle uğradığı zararı kapatmak için, iş güvenliği önlemi almadan işçileri çalıştırmaya devam etti. Madende oluşan çatlakların üstüne toprakla dolgu yapılarak kapatılmış, kepçe ile açılması gereken basamaklar dinamitle açılmıştı. Daha fazla kar elde etmek isteyen şirket, işçileri kölece çalıştırmaya devam ediyordu.

Yaşanan göçükten iki gün önce, yağan aşırı yağışa rağmen, dinamit kullanmaya da işçileri çalıştırmaya da devam etti. Ve bu koşullarda, göçük bir kaza değil, koşulları tümüyle patron tarafından hazırlanan, göz göre göre gelen bir cinayetti. 

Göçüğün ardından yapılan resmi açıklamalarda, toprağın altında “12 iş makinesi ve bazı işçiler”in kaldığı söyleniyordu. Kaç iş makinesinin kaldığı çok net biliniyordu da, işçilerin sayısından bihaberdiler. İş makineleri, işçilerden daha değerliydi çünkü. Günlerce kaç işçinin toprak altında kaldığı bilinemedi. Onlar “bazı işçilerdi” patronların ve uşaklarının gözünde. Ta ki aileler gelip yakınlarını arayınca, kesin rakamlar ortaya çıkmaya başladı. Aileler göçüğün başında günlerce, haftalarca beklediler. Kurtarma çalışmalarınının doğru düzgün yapılmadığını, şirketin doğru düzgün ilgilenmediğini söylediler. İlk günlerde 5 işçinin cenazesi çıkartıldı. Son işçinin bedeninin toprak altından çıkartılması ise haftalar sonra gerçekleşti.

Şirket çalışanlarından müdür dahil 6 kişi gözaltına alındı. Yine her zaman olduğu gibi, iş cinayetinin suçu çalışanlara atılıyor, kar uğruna işçileri ölümüne çalıştıran patronlar ise perde arkasında gizleniyor.

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …