Kızılordu korosu elemanları yaşamını yitirdi

kizilordu-korosu

Kızıl Ordo Korosu’nun 60 elemanı, 25 Aralık 2016 günü düşen Rus uçağında yaşamlarını yitirdiler. Sosyalist Sovyetler Birliği döneminden farklı bir  savrulmuş olsalar da, simgeledikleri değerlerden, söyledikleri şarkıların dünyanın pek çok yerinde aynı duygularla dinlenmiş olmasından dolayı, büyük bir üzüntü yarattı.

Kızıl Ordu Korosu, 1917 Devriminden sonra kurulan Kızıl Ordu’nun korosuydu. Askerlere ve halka moral vermek amacıyla 1918 yılında kurulmuştu. Koro, Rusya’nın halk şarkılarından, devrimci marşlara bir çok eseri seslendirdi.

Kızıl Ordu Korosu’nun kurucusu ve ölene dek şefliğini yapan Aleksandr Aleksandrov, Sovyetler Birliği Marşı’nı bestelemişti. Bu marşın sözleri, SB’nin yıkılmasıyla değiştirildi, bugünkü Rusya’nın Ulusal Marşı haline getirildi.

Koro, ilk kurulduğu yıl 17 kişilikti. Stalin döneminde 450 kişiye ulaştı. Kruşçev-Breşnev döneminde ise 80 kişi ile sınırlandırıldı.

İlk resmi gösterilerini 1929 yılında Sovyetler Birliği’nin Uzak Doğu bölgesinde demiryolu inşa eden askerleri ziyaret ederek verdi. II. Dünya Savaşı sırasında askerlere ve halka moral vermek için 1500’ün üstünde gösteri yaptılar.

Koro, dünyanın dört bir yanında ve Türkiye’de de konserler verdi.

Kızıl Ordu Korosu, Rusya’nın Soçi kentinden havalanan askeri uçak ile Suriye’nin Lazkiye kentine gidiyordu. Halep’i de almış olmanın sevincini yaşayan Rus ve Suriye askerlerinin yeni yıl kutlamalarına katılarak, moral vermek istiyorlardı. Uçakları havalandıktan kısa bir süre sonra Karadeniz’e düştü.

 

Bunlara da bakabilirsiniz

Kadıköy’de Maçoğlu için bildiri dağıtımı

Kadıköy Halk Dayanışması’nın Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun seçim kampanyasını, kendi materyallerimizle yürütmeye devam …

Kadıköy’de binlerce kişi Maçoğlu için yürüdü

Kadıköy Halk Dayanışması, 24 Mart Pazar günü Kadıköy’de halk yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesinde, saat 16’dan …

Mehmet Ali Doğan’ın mezarı başında anma

24 Mart 1983’te Sefaköy direnişi içinde ölümsüzleşen Mehmet Ali Doğan’ın mezarı başında anma yapıldı. Anma …