Yazı işleri müdürümüze tutuklama kararı

arka-yazi

Proleter Devrimci Duruş dergisi sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürü Çağdaş Büyükbaş’a İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen 1 yıl 10 ay 15 günlük hapis cezası Bölge İstinaf Mahkemesi tarafından onandı.

Dergimizin Ocak 2016 tarihli sayısında 3. sayfada yayınlanan “Savaşa karşı birleşik mücadele”, 4. sayfada yeralan “Kürt illerinde katliamlara karşı protestolar”, 14-18 sayfalarında yayınlanan “Kürdistan’da savaş ve direniş” ile, yine dergimizin Şubat 2016 tarihli sayısında, 2. sayfada yayınlanan “Topyekün saldırıya karşı topyekün direniş”, 3. sayfada bulunan “Cenazelerle birlikte çürüyen insanlık” yazıları hakkında, “Terör örgütü propagandası yapmak ve halkı kin ve nefrete tahrik etmek” iddiasıyla Haziran 2016’da soruşturma açılmıştı. Ardından başlayan mahkeme 1 Kasım 2016 tarihinde sonuçlandı.

İtiraz üzerine Bölge İstinaf Mahkemesi’ne görülen dava sonucunda, Mayıs 2017’de 1 yıl 10 ay 15 günlük hapis cezası onaylandı.

Sözkonusu yazılar, Kürt kentlerinde yürütülen kuşatma döneminde, Kürt halkına yönelik baskı ve şiddeti konu alan yazılardı. Dergimiz, Kürt halkının yaşadığı acıları, aynı zamanda direnişini haberleştirdi, destek ve dayanışmasını sundu.

Bu haberler, yazı işleri müdürümüzün tutuklanması kararına gerekçe yapılıyor.

Verilen ceza, basın üzerindeki baskıların ne kadar arttığının bir göstergesidir. Muhalif her sesi bastırmak isteyen devlet, halklar arasındaki dayanışma duygularına dönük haberleri de “suç unsuru” sayıyor ve yayınlanmasını durdurmaya çalışıyor.

* * *

Diğer taraftan, Çağdaş Büyükbaş Haziran Ayaklanması’nın 1. yıldönümü olan 31 Mayıs 2014’te, İstiklal Caddesi’nde gözaltına alınmıştı. Bu gözaltı ile ilgili olarak açılan dava İstanbul 60. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mahkeme, “Cebir ve şiddet içeren eylemlere katılmak, polise mukavemet etmek” iddiasıyla, Çağdaş Büyükbaş’a 600 TL para cezası verdi. Para cezasının ödenmesinin reddedilmesi üzerine, ceza “kamu yararına” 60 saat çalışmaya çevrildi.

Bunlara da bakabilirsiniz

29 işçinin katledilmesi protesto edildi

İstanbul Gayrettepe’deki Masquerade Club’ta 2 Nisan’da çıkan yangında 29 işçi katledildi. Daha İliç’te yaşanan madenci …

Hak verilmez alınır ZAFER SOKAKTA KAZANILIR!

Türkiye, bir seçimi daha geride bıraktı. AKP’li yıllar seçimlerle geçti. Seçimlerin tek başına demokrasiyi geliştirmediği, …

Sosyalizmde yerel yönetimler

Günümüzde üç çeşit yerel yönetim anlayışından sözedilmektedir: Kıta Avrupası, Anglosakson ve Orta-Kuzey Avrupa yerel yönetim …