Gazi şehitleri anıldı

Gazi ve Ümraniye katliamının üzerinden 23 yıl geçti. 23. yılında kitleler bir kez daha Gazi’de toplanarak katliamı protesto etti, şehitleri mezarı başında andı.

12 Mart günü PDD’nin de içinde yer aldığı kitle, saat 11’de Cemevi’nin önünde kortej oluşturarak Eski Karakol’a doğru yürüyüşe başladı. Uzun yıllardan beri ilk kez Gazi anması birleşik bir şekilde gerçekleşti. Tüm bileşenler tek bir kortej oluşturdu. En önde “Gazi-Ümraniye Katliamını Unutma Unutturma” yazılı, Gazi ve Ümraniye’de şehit düşenlerin resimlerinin olduğu ve “Gazi ve Ümraniye şehit aileleri, Sultangazi Alevi Dernekleri, Gazi Halkı” imzalı pankart taşındı.

Aileler, katliamda yitirdikleri çocuklarının resimlerinin basılı olduğu tişörtlerle eyleme katıldılar. “Gazi Şehitleri Ölümsüzdür”, “Devrim Şehitleri Ölümsüzdür”, “Faşizme Karşı Omuz Omuza”, “Halkımız Sokağa Hesap Sormaya” sloganları atıldı. Gazi halkının ilgisi ve katılımı yoğundu. Kortej, Şair Abay Lisesi’nin önüne geldiğinde, liseli öğrenciler camlara çıkarak sloganlara katıldılar.

Eski Karakol’un önünde kısa bir anma yapıldı. Saygı duruşundan sonra yapılan konuşmada, devletin katliamı teşhir edildi; katillerin yargılanmadığı, bir-iki polise göstermelik cezalar verilerek aklanmaya çalışıldığı söylendi. Sonra yeniden kortej oluşturularak aynı yoldan geri dönüldü ve mezarlığa doğru yürüyüşe geçildi.

Kortej ilerledikçe katılımlar da artmaya, sloganlar daha bir coşku ve öfkeyle atılmaya başlandı. Mezarlığa gelindiğinde katliamda şehit düşenler için saygı duruşu yapıldı. Zeynep Poyraz’ın mezarında PDD imzalı bir döviz bulunuyordu. Burada yapılan basın açıklamasını, Zeynep Poyraz’ın ablası Kibar Poyraz okudu. Poyraz, katliamı teşhir etti, devletin katliamı karşısında halkın haklı direnişine vurgu yaptıktan sonra şunları söyledi: “Katliamı yapanların kim olduğu belli olmasına rağmen göstermelik yargılanma yapıldı. Sadece katil polislerden Adem Albayrak’a 4 kişiyi öldürmekten 3,5 yıl, Mehmet Gündoğdu’ya 2 kişiyi öldürmekten 1 yıl 8 ay ceza verildi. Oysa başta dönemin başbakanı Tansu Çiller başta olmak üzere, İçişleri Bakanı Nahit Menteşe, İstihbarat Daire Başkanı Hanefi Avcı, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu, İstanbul Emniyet Müdürü Necdet Menzir yargılanmalıydı ve yargılanmalıdır” dedi. Basın açıklamasından sonra anma sonlandırıldı.

12 Mart 1995 akşamı devletin tetikçileri, Gazi mahallesinde bir kahveyi tarayarak bir Alevi dedesini öldürmüştü. Bunu protesto etmek için kitleler sokaklara çıktı. İstanbul’un dört bir yanından Gazi’ye aktılar. Direniş karşısında acze düşen devlet, Gazi ve Ümraniye’de kitlenin üzerine ateş açarak katliam gerçekleştirdi. Toplam 23 kişi katledildi. Tam dört gün süren direniş karşısında geri adım atan devlet, halkın taleplerini kabul etmek zorunda kaldı.

Bunlara da bakabilirsiniz

29 işçinin katledilmesi protesto edildi

İstanbul Gayrettepe’deki Masquerade Club’ta 2 Nisan’da çıkan yangında 29 işçi katledildi. Daha İliç’te yaşanan madenci …

Hak verilmez alınır ZAFER SOKAKTA KAZANILIR!

Türkiye, bir seçimi daha geride bıraktı. AKP’li yıllar seçimlerle geçti. Seçimlerin tek başına demokrasiyi geliştirmediği, …

Sosyalizmde yerel yönetimler

Günümüzde üç çeşit yerel yönetim anlayışından sözedilmektedir: Kıta Avrupası, Anglosakson ve Orta-Kuzey Avrupa yerel yönetim …