İşçilerin canının değeri yok!

İstanbul-Mecidiyeköy’deki Torunlar Center inşaatında,  2014 yılında yaşanan iş cinayetinde, mahkeme sorumlulara ödül gibi ceza verdi. Olayda 32. kattan düşen asansörün içinde bulunan 10 işçi hayatını kaybetmişti.

Açılan davanın İstanbul Adliyesi’nde görülen 16. duruşmasında, mahkeme heyeti 9 sanığa 8 yıl 4’er ay hapis cezası verdi. Hapis cezaları, 9 sanığa 60 bin 800’e lira adli para cezasına çevrildi. 16 sanık ise beraat etti.

İş cinayetlerinde mahkemeler en düşük cezaları veriyorlar. Eğer kitle tepkisinin yükseldiği bir dava sözkonusu ise, inşaat alanında görevli birkaç kişi göstermelik olarak yargılanıyor ve kısmi cezalar alabiliyor. Oysa iş cinayetlerinde iki sorumlu vardır: İşçilerin kötü koşullarda düşük ücretle ve ağır işlerde çalışmasını denetlemeyen, bu konuda caydırıcı yasal önlemler almayan devlet ve işçileri bu koşullarda çalıştırarak sömüren inşaat şirketleri. Bu konuda cezalar artmadığı ve yasalar düzenlenmediği sürece, birkaç mühendis ya da şefin göstermelik yargılanmaları, iş cinayetlerini durdurmayacaktır.

Bunlara da bakabilirsiniz

Devrimci kurumlardan “BİRLEŞİK, KİTLESEL, DEVRİMCİ 1 MAYIS’I ÖRGÜTLEMEYE!” çağrısı

2024 1 Mayısı’nda Taksim’de birleşik bir eylem örgütlemek isteyen kurumlar biraraya gelerek ortak bir açıklama …

Sınıf mücadelesinde İŞYERİ TEMSİLCİSİNİN ÖNEMİ

İşyeri temsilciliği, sınıf mücadelesinde önemli bir role sahiptir. Onun önemi, doğrudan üretim yerinde olmasından, işçilerle …

“Bedeli ağır olsa da direneceğiz!”

Şişli Belediyesi’nde çalışan ve Genel-İş’te örgütlü olan işçilerin, TİS sürecindeki eylemlilikleri devam ediyor. Genel-İş 3 …