Geleceğimizin köprüsü tarihimiz

tarihimizson

3 Mayıs 1962- Ankara’da “Açlar Yürüyüşü”

Yapı-ış Sendikası’nın düzenlediği yürüyüşe 5 bin işçi ve işsizler katıldı. Eylem ‘60’lı yılların ortalarından itibaren yükselişe geçen sınıf hareketinin önemli eylemlerinden biriydi.

 

5 Mayıs 1818- Karl Marx doğdu

Komünizm teorisinin mimarı ve örgütleyicisi olan Marx için, onun ölene kadar yanında olan yoldaşı Engels şöyle diyordu: “Marks, her şeyden önce bir devrimciydi. Kapitalist toplum ile onun yaratmış bulunduğu devlet kurumlarının yıkılmasına şu ya da bu biçimde katkıda bulunmak, kendi öz durumunun ve gereksinimlerinin bilincini, kendi kurtuluş koşullarının bilincini, kendisine ilk onun vermiş bulunduğu proletaryanın kurtuluşuna yardımda bulunmak, onun gerçek yönelimi işte buydu. Savaşım onun en sevdiği alandı. Ender görülür bir tutku, bir direngenlik ve başarı ile savaştı O.”

 

5 Mayıs 1981- IRA militanı Boby Sands Ölüm Orucu’nda öldü

İrlanda’nın bağımsızlığı için mücadele eden İrlanda Kurtuluş Ordusu militanı Boby Sands ve yoldaşları, siyasi tutsaklık hakkı ve tek tip elbiseye karşı ölüm orucuna başladılar. Maze Cezaevi’ndeki eylem 217 gün sürdü ve Boby Sands ile 9 arkadaşı yaşamını yitirdi. Sands ÖO içindeyken yapılan seçimlerde, ırlanda halkı tarafından milletvekili seçildi. ÖO boyunca, hem kitlesel ve meşru eylemler hem de silahlı eylemler çok yoğun bir şekilde yapıldı. Dönemin İngiltere Başbakanı “Demir Lady” lakaplı Theatcher, tutsakların talepleri konusunda geri adım atmadı. Buna rağmen, eylemin önemli politik kazanımları oldu ve tüm dünyada yankı getirdi. Boby Sands ve arkadaşlarının cenazeleri, onbinlerce kişinin katıldığı ve silahlı IRA militanları tarafından yönetilen törenlerle kaldırıldı.

 

7 Mayıs 1954- Vietnam’da Fransızlara karşı Dien Bien Fu zaferi kazanıldı.

 

8 Mayıs 1945- Sosyalist Sovyetler Birliği’ni savunan Kızıl Ordu, Nazi sürülerini Almanya’ya kadar kovaladı ve Berlin’de parlamento binasına kızıl bayrağı çekti.

 

9 Mayıs 1974- Almanya’da Kızıl Ordu Fraksiyonu (RAF) önderlerinden Ulrike Meinhof, Stutgart’ta Stemmheim Cezaevi’nde hücresinde katledildi.

 

11 Mayıs 2013- Reyhanlı katliamı

AKP hükümeti, Suriye’deki savaşa girmek için provokasyon gerçekleştirdi. AKP tarafından desteklenen cihatçı çeteler, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde bombalı saldırı düzenlediler. Saldırıda 100’den fazla insan hayatını kaybetti.

 

13 Mayıs 2014- Soma katliamı

Soma’da Soma Holding’e ait maden ocağında, patronların kar hırsı nedeniyle yeterli güvenlik önlemlerinin alınmaması sonucunda göçük oluştu. Göçükte en az 301 işçi katledildi.

 

13 Mayıs 1974- Leyla Qasım idam edildi

1974 yılında Irak’ta Baas yönetiminin Kürtler üzerindeki baskılarını protesto etmek için, Leyla Qasım ve arkadaşları uçak kaçırma eylemi planladı. Ancak eylemi gerçekleştiremeden 24 Nisan 1974’te yakalandılar ve hızlı bir yargılama sonrası 13 Mayıs 1974’te 4 arkadaşıyla birlikte idam edildi. Leyla Qasım yargılama sırasında “… Ben Kürdistan’ın özgürlüğü için canımı feda ettiğimden dolayı sevinç ve gurur duymaktayım” diyerek önemli bir direniş mirası bıraktı.

 

17 Mayıs 2002- Halk ozanı Aşık Mahzuni Şerif yaşamını yitirdi

 

18 Mayıs 1973- TKP-ML’nin kurucusu ve önderi İbrahim Kaypakkaya işkencede katledildi.

Kaypakkaya, Doğu Perinçek’in başını çektiği oportünist görüşleri reddederek, devrimci bir kopuş gerçekleştirdi ve TKP-ML’yi kurdu. Mao’nun fikirlerinden etkilenen Kaypakkaya, Türkiye’yi tıpkı Çin gibi “yarı-feodal, yarı-sömürge” olarak değerlendirip, devrimin “kırın şehri kuşatması” ile başlayacak “halk savaşı” stratejisiyle gerçekleşeceğini savundu. Kırsal bölgelerdeki faaliyetler esnasında polisle girdiği çatışmada yaralı olarak ele geçti. Çok vahşi işkencelere maruz kaldı ve büyük bir direniş sergiledi. Adı “işkencede ser verip sır vermemek”le özdeşleşti.

 

18 Mayıs 1982- Diyarbakır cezaevinde Dörtlerin Gecesi

PKK savaşçıları Ferhat Kurtay, Mahmut Zengin, Necmi Öner ve Eşref Anyık, Diyarbakır cezaevindeki faşist terör ve işkenceleri protesto etmek için bedenlerini ateşe verdiler.

 

19 Mayıs 1895-  Jose Marti öldürüldü

Küba’nın İspanya’ya karşı bağımsızlık mücadelesinin simgesi olan Jose Marti, Küba Devrimci Partisi’nin kuruluşunda yer aldı. “Partili sanatçı” olan ve şiirlerinde yalın bir dil kullanan Marti, çatışmada öldü.

“Aynı yalınlıkla ölmek isterim /Kırda bir çiçek gibi sakin, gösterişsiz / Mum yerine yıldızlar parlasın üzerimde / Yeryüzü uzansın altımda sessiz / Ben aydınlık ve özgürlük delisiyim / Varsın hainleri saklasınlar soğuk bir taş altında / Dürüstçe yaşadım ben / Karşılığında / Yüzüm doğan güneşe dönük öleceğim.”

 

Mayıs 1968- Fransa’da ‘68 Eylemleri

ABD’nin Vietnam işgaline dönük protestolar, tüm dünyada antiemperyalist kitlesel gösterilere dönüştü. “68 baharı” olarak tarihe geçen bu eylemlerin en etkili gerçekleştirildiği ülke ise Fransa idi. Fransa’nın hemen bütün kentlerinde, gençler, işçiler ve emekçiler genel grevlerden okul ve fabrika işgallerine, barikat savaşlarından silahlı çatışmalara kadar, yaygın kitlesel ve militan eylemler gerçekleştirdiler. ‘68 Mayısı eylemlerin en çok arttığı ay oldu. 10 Mayıs’ta Paris’te kurulan barikatlara polisler ve faşistler saldırdı. İşçi sınıfı öğrenci gençliğe destek için harekete geçti ve genel greve gitti. Yapılan mitinglere 1 milyon işçi ve emekçi katıldı. Eylemlerin yükselişi burjuvaziyi olduğu kadar reformizmi de rahatsız etti ve Fransız Komünist Partisi eylem kırıcı rolü oynayarak eylemleri sönümlendirdi.

 

31 Mayıs 1971- Nurhak Direnişi

20 kişilik THKO grubu, Malatya-Kürecik’te bulunan ABD radar üssüne saldırı düzenlemek üzere harekete geçtiler. Askerler tarafından kuşatıldıklarında girdikleri çatışma sonucu THKO önderlerinden Sinan Cemgil, Kadir Manga, Alpaslan Özdoğan şehit düştü.

 

6 Mayıs 1972- Deniz, Yusuf, Hüseyin idam edildi

‘68 hareketinin gençlik önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan  ve Hüseyin İnan, öğrenci gençlik içinde yürüttükleri faaliyetin ardından THKO’yu kurdular.

1971 yılında gerçekleştirilen 12 Mart darbesi, ilk hedef olarak devrimci gençlik önderlerini seçti. Binlerce kişi gözaltına alındı, işkence gördü, tutuklandı. Deniz, Yusuf ve Hüseyin bu koşullarda dağlara çekilme ve mücadeleyi gerilla savaşı şeklinde sürdürme hazırlıkları yaparken yakalandılar. Mahkemeleri göstermelik olarak yürütüldü; üçü ile ilgili idam kararı önceden alınmıştı.

Üç devrimci önder, mahkemede görüşlerini sonuna kadar savundular ve idam sehpasında sloganlarını haykırarak sehpayı kendileri tekmelediler.

 

Mayıs Ayında Şehit Düşen İhtilalci Komünistler

Mayıs 1980- Serdar Yılmaz

Kartal’da yıldırım düşmesi sonucu yaşamını yitirdi. İşçi ve emekçilerle yakın ilişkiler kuran bir emekçiydi Serdar. Ne yazık ki, genç yaşta ve talihsiz bir biçimde aramızdan ayrıldı.

 

10 Mayıs 1976- Fevzi Aslansoy

12 Mart sonrasında Ankara üniversite gençliği içinde faaliyetlerde bulunan militanlardan biriydi. Kısa sürede polisin dikkatini çekti. Ancak polis, sivil faşistleri devreye soktu ve Fevzi kurşunlanarak öldürüldü.

Bunlara da bakabilirsiniz

Kadıköy’de Maçoğlu için bildiri dağıtımı

Kadıköy Halk Dayanışması’nın Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun seçim kampanyasını, kendi materyallerimizle yürütmeye devam …

Kadıköy’de binlerce kişi Maçoğlu için yürüdü

Kadıköy Halk Dayanışması, 24 Mart Pazar günü Kadıköy’de halk yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesinde, saat 16’dan …

Mehmet Ali Doğan’ın mezarı başında anma

24 Mart 1983’te Sefaköy direnişi içinde ölümsüzleşen Mehmet Ali Doğan’ın mezarı başında anma yapıldı. Anma …