İsviçre’de “ücret eşitsizliğine son” eylemi yapıldı

İsviçre’de Unia Sendikası’nın çağrısı ile başkent Bern’de “ücret eşitsizliğine, cinsiyetçilik ve ayrımcılığa son” eylemi gerçekleştirildi. Eyleme çoğu kadın, yaklaşık 20 bin kişi katıldı. Eylem sırasında, Türkiye’deki işçi eylemleri dayanışmak için de pankart açıldı, bildiri dağıtıldı.

 

“Anayasal hakkımız uygulansın”

Kadın işçilerin en önemli taleplerinden biri olan “eşit işe eşit ücret”, İsviçre’de uzun yıllar verilen mücadeleler sonucunda anayasa maddesi haline gelmiş durumda. Ancak mücadele bu talebi anayasal garanti altına almış olsa da, pratikte uygulanmıyor ve uygulanması için yine mücadele etmek gerekiyor.

İşte bu nedenle, Unia sendikası, 23 Eylül günü işçileri eyleme çağırdı. İsviçre’nin tüm bölgelerinden katılımın olduğu eylemde, başkent Bern Parlamentosu’na doğru yürüyüş yapıldı ve arkasından miting gerçekleştirildi. Eylemde, “eşit işe eşit ücret” talebinin yanısıra, işyerlerindeki ayrımcılığın kaldırılması, tacizlere son verilmesi gibi talepler haykırıldı, bu içerikteki dövizler taşındı.

Unia sendikası, eylemin ardından yine aynı taleplerle bir günlük genel grev gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

 

Türkiye’deki işçi eylemlerine de destek verildi

Eylem sırasında, Türkiye’de yaşanan işçi direnişleri de gündeme getirildi. Türkiyeli devrimci demokrat kurumlar tarafından kurulmuş olan “Türkiyeli işçilerle dayanışma komitesi”, ekonomik kriz ve insanlıkdışı çalışma koşulları nedeniyle direnişe geçen Türkiyeli’deki işçilerin seslerini yürüyüş ve miting alanına taşıdı.

Eylem sırasında Almanca “Türkiye’deki işçi direnişlerini destekliyoruz” sloganının yazılı olduğu bir pankart taşındı. Miting alanında pankart alanın girişine asıldı. Ayrıca yine Türkiye’deki işçi direnişlerini ve taleplerini anlatan, Almanca olarak yazılmış bildiriden bin tane dağıtıldı. PDD okurları da flamalarıyla yürüyüş kortejinde yer aldılar.

 

 

  

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …