İzmir’de DİSK’ten yarım günlük iş bırakma eylemi

DİSK Genel-iş sendikasının çağrısı üzerine, 3 Ekim günü belediyeler ve belediyeye bağlı işyerlerinin işçileri yarım gün iş bırakma eylemi yaptılar. Eyleme başka işkollarından da katılım oldu.

İşçiler “Krizin Faturasını İşçiler Ödemeyecek” pankartını açarak, Konak Cumhuriyet Bulvarına yürüdüler. Eylemde konuşma yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, patronların ve hükümetin işçi emekçilere saldırısını teşhir ettikten sonra, “ekonomik krizin faturasının işçilere kesilmesine izin vermeyeceğiz” dedi. Çerkezoğlu “yükselen döviz kuru ve enflasyon karşısında işçi ücretlerinin eridiğini, ücretlerin artırılması gerektiğini, kriz bahanesiyle toplu işten atmaların yasaklanması gerektiğini” vurguladı. Genel-iş Başkanı Remzi Çalışkan da işçi ücretlerinin enflasyon oranında yeniden yapılandırılmasını istedi. Eyleme HDP ve CHP’nin bazı milletvekilleri ve bazı sendika yöneticileri de katıldı. Eylem yapılan konuşmalardan sonra bitirildi.

 

Candi Hoover Doruk fabrikasında iş durdurma eylemi

1 Ekim günü Eskişehir de ev aletleri üretimi yapan Candi Hoover Doruk fabrikasında 16 sözleşmeli işçi işten atıldı. İşten atmaya karşı 1000 civarında işçi iş durdurma eylemi yaptı.

Birleşik Metal-iş sendikasını örgütlü olduğu fabrikada, 20 gün önce işçiler, sözleşmeli işçilerin kadroya alınması, yemek ve servislerde iyileştirme talepleri başta olmak üzere, 9 maddelik talep listesinin karşılanması için, mesaiye kalmama, yarım saat iş bırakma vb uyarı eylemleri yaptı. Şube başkanı Recai Büyükbeyhan’ın yaptığı açıklamada “Yapılan uyarı eylemi üzerine fabrika genel müdürü “eylemleri bitirin taleplerinizi kabul ederim” sözü verdi, bunun üzerine eylemler bitirildi. Aradan geçen zaman içerisinde sözünde durmadılar, üstelik 16 işçi işten atıldı. İşten atlan arkadaşlarımızın işe geri alınması ve taleplerin kabul edilmesini istiyoruz” dedi. Talepler kabul edilene kadar eylemlerin devam edeceğini belirtti.

Bunlara da bakabilirsiniz

Bir “eylem adamı” Talat Sürer– 8 Mart 2020

“Her ölüm erken ölümdür” der şair. Bir yoldaşın ölümü ise hep erkendir. Hele ki, hayal ettiği …

Bu cennet, bu cehennem, BU MEMLEKET BİZİM!

Nazım Hikmet’in “Dört nala gelip Uzakasya’dan / Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan / bu …

pdd-arka-logo-1

Yerel yönetimler üzerine- III

Yerel yönetimlerin ortaya çıkışından günümüze kadar gelişim sürecini, tarihsel evrimi içinde önceki sayılarımızda işlemiştik. Yazımızın …