Türkiye’deki işçi direnişlerine Fransa’dan destek

Paris’te devrimci-demokrat kurumların içinde yer aldığı “Grev ve Direnişlerle Dayanışma Komitesi” Türkiye’de direnmekte olan işçilerle dayanışma eylemleri gerçekleştirmeyi sürdürüyor. Son olarak 5 Ekim günü, Paris’teki Yves Rocher mağazasının önünde, Türkiye’de tutuklanan 3. Havalimanı inşaat işçileri, sendikalaşma mücadelesi veren Flormar (Yves Rocher) ve Cargill işçileri, tazminatları için direnen Real Market ve Uyum (Migros) işçileri, KHK ile atılan kamu emekçilerinin direnişini selamlamak ve destek vermek için eylem gerçekleştirdi.

Aşağıda, eylem için hazırlanan metni yayınlıyoruz:

Tutuklanan inşaat işçileri serbest bırakılsın!

Türkiye’de direnen tüm işçilerin talepleri kabul edilsin!

Türkiye’nin en büyük şantiyesi 3. Havalimanı inşaatında çalışan işçiler açılışa yetiştirme baskısı ve yaşanan son iş cinayeti sonrasında eyleme geçti. 40 bin işçinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle gerçekleştirdikleri iş bırakma eylemine polis ve jandarma saldırdı. Gece yarısı kaldıkları koğuşların kapıları kırılarak yüzlerce işçi gözaltına alındı. Ardından 24 işçi ve sendika yöneticileri tutuklandı. İşçilerin talepleri hala karşılanmadığı gibi, onlarca işçi daha gözaltına alındı ve 3 işçi tutuklandı.

İşçilerin talepleri neler?

İşçiler temel olarak yattıkları yatakhanelerde ki insanlık dışı koşulların düzeltilmesini, ücretlerinin düzenle olarak ödenmesini, iş güvenliği önlemlerinin alınarak iş cinayetlerinin son bulmasını talep ettiler. Türkiye’de 2018 yılının sadece ilk yedi ayında 1167 işçi iş cinayetleri sonucu yaşamını yitirdi.

3. Havalimanı inşaatında harekete geçen işçiler sadece Türkiye’deki bir soruna karşı isyan etmediler. Ücretli kölelik düzeni, kapitalizmin direk sonuçlarına karşı isyan ettiler. Bugün biz Fransa’daki göçmen işçiler de benzer koşullarda çalışıyoruz.

Sendikalaşma mücadelesi veren Flormar (Yves Rocher) ve Cargill işçilerinden, tazminatları için aylardır eylemde olan Real Market ve Uyum (Migros) işçilerine, 3. Havalimanı inşaat işçilerinden, KHK ile atılan kamu emekçilerine tüm sınıf direnişleri bize güç veriyor.

Grev ve Direnişlerle Dayanışma Komitesi olarak tüm işçi ve emekçileri uluslararası sınıf mücadelesini büyütmeye çağırıyoruz!

Yer: 102, Avenue Champs-Elysées 75008-Paris Yves Rocher mağazası önü

Zaman: 5 Ekim Cuma, saat: 18:30

Fransa PDD

Bunlara da bakabilirsiniz

Bir “eylem adamı” Talat Sürer– 8 Mart 2020

“Her ölüm erken ölümdür” der şair. Bir yoldaşın ölümü ise hep erkendir. Hele ki, hayal ettiği …

Bu cennet, bu cehennem, BU MEMLEKET BİZİM!

Nazım Hikmet’in “Dört nala gelip Uzakasya’dan / Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan / bu …

pdd-arka-logo-1

Yerel yönetimler üzerine- III

Yerel yönetimlerin ortaya çıkışından günümüze kadar gelişim sürecini, tarihsel evrimi içinde önceki sayılarımızda işlemiştik. Yazımızın …