İşçiler yeni yıla direnişle girdi…

Tariş, Cargill, Flormar, Real, Makro işçileri ve daha onlarcası…

İşçilerin eylem ve direnişleri, yüzlü günleri devirdi, 500. günlere yaklaşanlar oldu. İşçiler yeni yıla da direnişle girdiler…

Farklı işkollarında, farklı sendikalarda, farklı illerde süren direnişler bunlar. Bazıları sendikalaştıkları için işten atılmış, fabrika önünde direnişlerini sürdürüyorlar. Bazıları, toplu iş sözleşme sürecinde talepleri karşılanmadığı için grev yapıyorlar. Bazıları ise, ücret ve hakları gaspedildiği için eylem ve direnişteler.

Bursa Orhangazi’de bulunan ABD şirketi  Cargill’de işçiler sendikalı olduklarından dolayı işten atıldılar. İşçiler düşük ücret ve ağır çalışma koşullarını iyileştirmek için, Türk-iş’e bağlı Tek Gıda-iş sendikasında örgütlendiler. Sendikalı oldukları için işten atılan 14 işçinin direnişi 250’li günleri geçti.

Flormar işçileri, sendikalaştıkları için işten atıldılar. Türk-iş bağlı Petrol-iş sendikasında örgütlendikleri için 132 işçi işten atıldı. Kocaeli Gebze ilçesinde bulunan Flormar Kozmetik işçilerinin direnişi, yeni yıla 230’lu günleri aşarak giriyor.

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı fabrikasında işten atılan 7 işçinin direnişi, 60’lı günlere ulaştı. İzmir’de bulunan fabrikada işçiler DİSK’e bağlı Gıda-iş sendikasında örgütlendikleri için işten atılmışlardı.

DİSK’e bağlı Nakliyat-iş sendikasına üye oldukları için işten atılan 11 Urfa TÜVTÜRK taşıt muayene işçilerinin direnişi, 30. günlerde devam ediyor. Aynı şekilde Muğla’daki işyerinde de işçiler sendikalı oldukları için işten atılmışlardı. 18 işçinin direnişi 140’lı günleri geçti.

İstanbul Beylükdüzü’de bulunan Gülsan cam fabrikasında 213 işçi, maaşları, kıdem ve ihbar tazminatları ödenmeden işten atıldılar. İşçiler 75 gündür fabrika önündeki direnişlerini sürdürüyorlar. Maaşları ödenmeyen işçiler, 23 Ekim günü üretimi durdurmuş, patron da ikinci gün “iflas ettim” diyerek fabrikayı terk edip gitmişti.

Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İmar AŞ’de çalışan 9 işçi, DİSK Sosyal-iş sendikasına üye oldukları için işten atıldılar. İşçilerin direnişi 180’li günlere yaklaştı.

Antep’te bulunan Babacanlar Kargo’da çalışan 9 işçinin direnişi 480. güne girdi. İşçiler Türk-iş’e bağlı TÜMTİS sendikasına üye oldukları için işten atılmıştı. İşe iade davasını kazanmalarına rağmen alınmadılar.

Tekirdağ’da bulunan 450 kişinin çalıştığı Aygün Alüminyum fabrikasında sendikalaştıkları için 12 işçi işten atıldı. Sendika yetkisinin gelmesi üzerine patron TİS görüşmesini kabul etmeyerek 12 işçiyi işten attı. Atılan işçilerin fabrika önündeki direnişi 185. günü geride bıraktı.

Kocaeli Gebze’de bulunan BBS metal fabrikasında 11 işçi, DİSK’e bağlı Birleşik Metal-iş sendikasına üye oldukları için işten atıldılar. İşçilerin fabrika önündeki direnişi 100. günü geçti.

İstanbul Bostancı’da bulunan Köroğlu apartman inşaatında çalışan 15 işçi, maaşlarını alamadıklarından dolayı iş durdurdu. İşçilerin direnişi 100. günü geride bıraktı.

Eskişehir’de bulunan Reysaş Taşıt Muayene İstasyonu’nda çalışan 141 işçi Nakliyat-iş sendikasında örgütlendi. İşçilerin yetki alması üzerine şirket 14 işçiyi işten attı. İşçilerin istasyon önündeki direnişi 50’li günlere yaklaştı.

Kocaeli Gebze’de bulunan Tayaş fabrikasında, sendika üyesi olan işçiler işten atıldı. DİSK Gıda-iş sendikasına üye olan Tayaş işçilerinin direnişi 30. Gününde devam ediyor.

Ankara Mamak ilçesinde yapılan TOKİ 2. Etap inşaatında çalışan işçiler bir yıldır ücret alamadıkları için 22 Kasımda iş bıraktı. Bir yıldır sigorta primleri de yatırılmayan işçilerin şantiye önündeki direnişi sürüyor.

17 aydır her hafta İstanbul Real Market önlerinde ve içinde eylemlerini sürdüren Real işçilerinin eylemleri devam ediyor. Maaşları ve tazminatları verilmeden işten atılan Real işçileri, Nakliyat-iş sendikasıyla beraber eylemlerine devam ediyorlar.

Makro marketler zinciri konkordato ilan ederek, 6500 işçiyi hiçbir hakkını vermeden işten attı. İşçiler Nakliyat-iş sendikasıyla beraber İstanbul, Konya, Ankara, Kayseri ve Samsun’da  eylemlerini sürdürüyorlar.

KHK’larla haksız yere işten atılan kamu emekçilerinin Ankara Yüksel caddesi ve İstanbul’daki eylem ve direnişleri sürüyor.

Ayrıca yılın son ayı içerisinde İstanbul’da Gripin grevi, Ürosan Kimya ve Süperpak grevleri anlaşmayla sonlandı.

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …