Avukatlara gözaltı ve işkence

ÇHD (Çağdaş Hukukçular Derneği) ve HBB (Halkın Hukuk Bürosu) avukatlarının cezaevinde 30 gündür sürdürdükleri açlık grevi ile dayanışmak amacıyla, dilek feneri uçurmak isteyen avukatlar gözaltına alındı. Avukatlar, gözaltı sırasında işkence gördüler.

ÇHD İstanbul Şube Başkanı Gökmen Yeşil ile ÇHD ve HBB üyeleri Yaprak Türkmen, Oğuzhan Topalkara, Seda Saraldı, Canan Gözcü, Barzan Demirhan ve Ayşegül Çağatay, Beşiktaş’da gerçekleştirilen dayanışma eylemi sırasında gözaltına alındılar. Önce Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürülüp, sonrasında farklı karakollara sevkedildiler. Daha sonra Çağlayan Adliyesi’ne getirilen avukatlar, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldılar.

HHB’nin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, avukatlara yapılan işkence ile ilgili şu bilgilere yer verildi:

“Stajyerimiz Oğuzhan Topalkara’ya polisler işkence ederek, parmaklarını özellikle büküp kırmak istemişler, bunun sonucu baş barmağı şişmiş, ters kelepçeden dolayı kollarında kızarık ve şişlikler mevcut. Stajyerimiz Seda Şaraldı’nın polisin ters kelepçe ve hastaneye gidiş gelişlerinde, gözaltı aracındaki işkencesi sonucunda kollarında kızarıklık ve şişlikler mevcut. Avukat Yaprak Türkmen, polisin ters kelepçe işkencesi sonucu kollarında şişlikler ve kızarıklar oluşmuş, polisler kendisini ters kelepçeli bir şekilde yüz üstü yere atmışlar. Bundan dolayı gözünde kızarlık ve morarma meydana gelmiştir. Avukat Barzan Demirhan, polislerin ters kelepçe işkencesi sonucu kollarında kızarıklık ve şişlikler meydana gelmiştir. Gözaltı aracında, hastaneye gidiş gelişlerde polislerin işkencesi, darp etmesi sonucu kol ve omuzlarında yoğun ağrısı var. Avukat Ayşegül Çağatay, polislerin ters kelepçe, hastaneye gidiş gelişlerdeki darp ve işkenceleri sonucu boynunun alt kısmı ve bileklerinde çizikler, kızarıklık ve şişlikler oluşmuştur. Avukat Ayşegül Çağatay hastaneye muayene olmak amacıyla götürüldüğünde, Güvenlik Şube’den bir polis muayene odasına girmiş. Polise buradan çıkmasını, işkence edenlerin kendileri olduğunu belirtmesine rağmen dışarı çıkmamaları nedeniyle muayene olmayı kabul etmemiştir. Avukat Canan Gözcü’nün polislerin ters kelepçe, hastaneye gidiş gelişlerdeki darp ve işkencesi sonunda kollarında çizikler, kızarıklar ve şişlikler oluşmuştur. Avukat Gökmen Yeşil, gözaltı aracında 4 saat ters kelepçeli bir halde polislerin saldırısına uğramış, kafasında, alnında ve çenesinde lezyonlar meydana gelmiştir.”

 

Avukatlar açlık grevinde

ÇHD ve HBB üyesi 17 avukat, 12 Eylül 2017 tarihinde, DHKP/C üyesi olma iddiasıyla tutuklanmıştı. Bir yılın ardından, 10-14 Eylül 2018 tarihlerinde gerçekleştirilen ilk duruşmada tahliye edilen avukatlardan 6’sı, tahliye kararının üzerinden 24 saat geçmeden yeniden tutuklandılar.

24 Ocak “Tehlikedeki Avukatlar Günü”nde, tutuklu avukatlar Selçuk Kozağaçlı, Engin Gökoğlu, Aycan Çiçek, Behiç Aşçı ve Aytaş Ünsal, “yargılandıkları davanın gerçek bir yargılama olmadığına dikkat çekmek” amacıyla açlık grevine başladılar.  Beşiktaş’ta gerçekleştirilen fener eylemi, onların hukuksuz yargılanmalarına ve açlık grevlerine destek ve dayanışma amacıyla yapılmıştı.

 

Bunlara da bakabilirsiniz

Kadıköy’de Maçoğlu için bildiri dağıtımı

Kadıköy Halk Dayanışması’nın Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun seçim kampanyasını, kendi materyallerimizle yürütmeye devam …

Kadıköy’de binlerce kişi Maçoğlu için yürüdü

Kadıköy Halk Dayanışması, 24 Mart Pazar günü Kadıköy’de halk yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesinde, saat 16’dan …

Defne’de oylar Hizam’a!

Hatay-Defne’de Hizam Hasırcı’nın seçim çalışmasını PDD imzalı materyaller ile yürütüyoruz. “Rantçı değil, halkçı belediyecilik için …