TÜPRAŞ’ta sözleşme imzalandı

TÜPRAŞ’ta tıkanan TİS süreci Yüksek Hakem Kurulu (YHK) tarafından imzalandı. YHK’nın verdiği karara göre; sözleşme 3 yıllık olacak, vardiya sistemi değişecek, mazeret izinleri amirin onayı ile 8 günle sınırlı kalacak. Ücretlere ise yüzde 6 zam yapılacak. Böylece YHK, Koç Holding’in isteği doğrultusunda sözleşmeyi karara bağlamış oldu.

TİS’in YHK tarafından karara bağlanması, İzmir, Batman, Kocaeli ve Kırıkkale rafinerilerinde çalışan işçiler tarafından tepkiyle karşılandı. Batman rafineri işçileri, 5 kilometre yürüyerek sözleşmeyi protesto ettiler. Diğer rafinerilerde de sözleşme işçilerin protestosuyla karşılandı.

İşçiler hem Koç Holding’e hem de sendika yöneticilerine tepkililer. Sendika yöneticilerini istifaya çağıran işçiler, haklarının gaspedilmesinden sendika genel merkez yöneticilerini sorumlu tutuyor. Bir işçinin bu konuda söyledikleri, esasında TÜPRAŞ işçilerinin ortak tepkisini ifade ediyor: “Başından beri eylemleri durdurmak hataydı. Söyledik ama dinlemediler. Neymiş, eylemle bir yere varılamazmış! Konuşarak anlayış bekleyerek geldiğimiz yer de ortada.”

Petrol-iş genel merkezi, yazılı bir açıklama yaparak YHK’ya teşhir etmekle yetindi. “TÜPRAŞ’ta artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak, mücadelemiz sürecek” demekle birlikte, işçileri oyalamaya, durumu geçiştirmeye devam ediyorlar. Mücadele adına işçilerin önüne koydukları hiçbir şey yok!

Petrol-iş sendikası ile TÜPRAŞ yöneticileri arasındaki TİS süreci, TÜPRAŞ yönetiminin ileri sürdüğü “3 yıllık TİS, vardiya sisteminde değişiklik ve mazeret izinlerinin kaldırılması” dayatmasından dolayı tıkanmıştı. Arabulucu sürecinde de çözülemeyen TİS, YHK’ya gitti. Bu arada işçiler kısa süreli iş durdurma, fabrikaya kapanma, sevkiyatı durdurma vb uyarı eylemlerini sürdürdüler. Bu uyarı eylemleri üzerine TÜPRAŞ yöneticileri yeniden görüşme başlattı. Bunun üzerine sendika yöneticileri uyarı eylemlerini durdurdu.

Yapılan görüşmelerde de anlaşma sağlamayınca, süreç yine YHK’ya gitti. YHK ise, 1 Temmuz günü TİS’i  Koç Holding’in isteği doğrultusunda karara bağladı. Şimdi her şey TÜPRAŞ işçilerinin tepkilerini eyleme dökmesine kaldı. Bu da ancak sendika yönetimini zorlayacak bir taban örgütlenmesiyle mümkün görünüyor.

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …

29 işçinin katledilmesi protesto edildi

İstanbul Gayrettepe’deki Masquerade Club’ta 2 Nisan’da çıkan yangında 29 işçi katledildi. Daha İliç’te yaşanan madenci …