YÖK protesto edildi

genclik amblem

YÖK protesto edildi

YÖK’ün kuruluşunun 31. Yılında, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Bursa, Malatya, Kocaeli, Çanakkale, Dersim, Samsun, Trabzon, Sakarya, Afyon, Diyarbakır’da eylemler yapıldı. İzmir ve Kocaeli’de eylemlere polisler saldırırken, onlarca öğrenci gözaltına alındı.

Özel ve vakıf üniversitelerinin çığ gibi büyüdüğü, eğitimin daha gerici ve ezberci bir hale getirildiği bir dönemde 6 Kasım protestolarının önemli olması kaçınılmazdı. Ancak bu yılki 6 Kasım protestoları yine parçalı geçti. Diğer yandan YÖK’ün sadece üniversite öğrencilerinin gündemiymiş gibi algılanması, başka bir olumsuzluğu oluşturuyor. Öğretim üyeleri başta olmak üzere, okumaları engellenen işçi gençliğin, liseli gençliğin ve öğrenci velilerinin örgütlenememesi, eylemlerin darlaşmasına sebep oluyor.

YÖK protestolarının ilkini 3 Kasım’da Ankara’da Gençlik Federasyonu yaptı. Yüksel Caddesi’nde toplanan Gençlik Federasyonu üyeleri burada basın açıklaması yaptılar. Açıklamanın ardından başbakanlığa yürümek isteyen kortejin önünü kesen polisler, gaz bombaları ve tazyikli suyla saldırdı. Saldırıda 10’a yakın öğrenci gözaltına alındı, Gençlik Fedarasyonu üyeleri ara sokaklarda uzun süre polisle çatıştılar.

İstanbul’da 6 Kasım’da Beyazıt Meydanı’nda 4 ayrı eylem yapıldı. İlk eylemi DÖB, ikincisini DAF, üçüncüsünü 9 Kasım’da Ankara’da miting yapma kararı alan reformist partiler ve Genç-Sen, son eylemi de YÖK Karşıtı İnisiyatif yaptı. Bu inisiyatifin içinde devrimci gençlik örgütlerinin bir kısmı yer aldı. YÖK Karşıtı İnisiyatif Çapa’da toplanıp Beyazıt’a yürürken, diğer gruplar Laleli ve Beyazıt tramvay duraklarında toplandılar. Eylemlerde basın açıklaması içerikleri AKP karşıtlığıyla sınırlandırılırken, eğitimin paralı ve gerici hale getirilmek istenmesi protesto edildi.

Aynı gün Ankara’da Hacettepe, Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü ve ODTÜ’de de eylemler  yapıldı. Akşam saatlerinde gençlik örgütleri Sakarya Meydanı’na yürüyerek YÖK’ü protesto ettiler.

İzmir’de 9 Eylül Üniversitesi’nde yapılan eylem olaysız biterken, Ege Üniversitesi’nde yürüyüş yapan öğrencilere polis, gaz bombaları ve tazyikli suyla saldırdı. HDK, Ekim Gençliği, DGH vb gençlik örgütlerinin örgütlediği eylemde, saldırılara öğrenciler taşlarla karşılık verdi. Edebiyat Fakültesi’ne çekilen öğrencilere öğretim üyeleri de destek verdiler. Çevik kuvvetin binaya girmesine izin vermeyen öğretim üyeleri, rektörlükle görüştükten sonra bina önünde basın açıklaması yapıldı. 24 öğrencinin gözaltına alındığı öğrenildi. Aynı bileşenler ve sendikalar, akşam ise Basmane’de bir eylem gerçekleştirerek gözaltıları protesto ettiler.

7 Kasım’da Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Beşiktaş AKP ilçe binasına yürümek istediler. Ancak kapıya çıkar çıkmaz polislerin saldırısına uğradılar. Saldırıya öğrenciler kampüs içine çekilerek ve taşlarla karşılık verdiler. Yapılan saldırı, açıklamayla kınandı.

Kocaeli Umuttepe Kampüsü’nde ise HDK bileşenleri açlık grevlerine destek olmak için eylem yaptı. Ancak ÖGB’nin saldırdığı öğrencilere daha sonra polisler de katıldı. Onlarca öğrenci gözaltına alındı.  Öğrencilerin direnişi sırasında ÖGB’ler de yaralandı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi önünde basın açıklaması yapmak isteyen öğrencilere de polis ve ÖGB’ler saldırdı.

Bunlara da bakabilirsiniz

Kadıköy’de Maçoğlu için bildiri dağıtımı

Kadıköy Halk Dayanışması’nın Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun seçim kampanyasını, kendi materyallerimizle yürütmeye devam …

Kadıköy’de binlerce kişi Maçoğlu için yürüdü

Kadıköy Halk Dayanışması, 24 Mart Pazar günü Kadıköy’de halk yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesinde, saat 16’dan …

Mehmet Ali Doğan’ın mezarı başında anma

24 Mart 1983’te Sefaköy direnişi içinde ölümsüzleşen Mehmet Ali Doğan’ın mezarı başında anma yapıldı. Anma …