Adana’da ulaşım zammı protesto edildi

adana-otobus

Büyükşehir Belediyesi tarafından ulaşıma yapılan zamlar, Adana halkının büyük tepkisine yol açtı. Emekçi mahallelerinde, zamların geri alınması için imza toplamaya başlayan halk, Adana İnsan Hakları Derneği’ne de başvurarak bu hak ihlalinin kalkmasısını istediler.

18 Eylül 2014 tarihinde, Yunusoğlu, Abdioğlu Köyleri ve Akkapı Mahallesi’nde toplanan imzalar, İHD aracılığıyla Büyükşehir Belediyesi Halkla İlişkiler Birimi’ne teslim edildi.

Yapılan zamlar öylesine fahiş fiyatta oldu ki, bazı yerlerde yüzde 300-500’ü buldu. Örneğin, Abdioğlu, Belediyeler Yasası çıkmadan önce yedi bin kişinin yaşadığı bir belde iken, yasa sonrası Yüreğir Merkez İlçeye bağlı mahalle haline getirildi ve otobüs ücreti 1.300 iken 4 Liraya çıkarıldı. Abdioğlu’nda lise olmadığı için lise (ve yüksek okula), giden gençler, çalışmaya giden işçi ve emekçiler, bir anda maaşlarının ve ulaşım için ayırdıkları paranın uçup gittiğini gördüler. Üstelik saatte bir kalkan otobüsü kaçıdıklarında yollarda perişan olan halk, zamlarla birlikte iyice çileden çıktı ve ilk tepki buradaki gençlerden geldi.

Otobüs ücretini eski fiyattan ödemek isteyen gençleri, belediye güvenlik güçleri darp ettiler, otobüs şoförü karakola götürdü. Raporlarla birlikte suç duyurusunda bulunan İHD, bir de basın açıklaması yaptı. Mahallelilerin katılımı ile yapılan basın açıklamasında “her ay 325 lira tutan otobüs ücretlerinin ödenemeyecek kadar pahalı olduğu ve bu zamların geri çekilmesi gerektiği” belirtildi.

Daha sonra İnönü Parkı’nda çeşitli mahallelerden imzalarıyla gelen kitle, devrimci kurumlarla birlikte bir basın açıklaması daha yaparak, Belediye’ye kadar yürüdü. Toplanan imzalar Büyükşehir Belediyesi Halkla İlişkiler Birimi’ne teslim edilerek zamların geri çekilmesi istendi.

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …