Üniversiteler saldırılara direniyor

istanbul-universitesinde-isid-saldirisi

Devletin savaşa girme hazırlıklarıyla beraber üniversitelerdeki dinci-gerici faşist saldırılar da arttı. IŞİD destekçisi Müs-Der’lilerin yanı sıra, MHP’li faşistler de devrimci, demokrat öğrencilere saldırdılar.

Ekim ayı içinde gerici-faşist çeteler İstanbul Üniversitesi’ndeki devrimci öğrencilere defalarca saldırı düzenledi. Palalarla, sopalarla okula girmeye çalıştılar. Her defasında öğrenciler, saldırganları püskürttü ve okula sokmadı. Ancak polis göstermelik birkaç gözaltının dışında dinci gericilere dokunmadı. Buna karşı çıkan öğrencileri ise, işkenceyle gözaltına aldı.

10 Ekim sabahı okula sopalarla girmek isteyen dinci-gericileri okula sokmayan öğrenciler, fen-edebiyat fakültesi önünde saldırıyı protesto ettiler. “Katil IŞİD işbirlikçi AKP”, “Katil devlet hesap verecek”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Bıji berxwadana Kobane” gibi sloganların atıldığı eylemde, faşistlerin asla üniversiteyi teslim alamayacağı, polisiyle birlikte üniversitelerden atılacağı vurgulandı.

Aynı günün akşamı Taksim Tünel’de toplanarak Galatasaray Lisesi’ne yürümek isteyen öğrenciler, daha toplanamadan ablukaya alındı. Yüzlerce sivil ve resmi polis, kimlik yoklaması yaptı, çantaları aradı. “Karşıt görüşlüler var eyleme izin vermeyeceğiz” diyerek yürüyüşü engellediler. Üniversite öğrencileri de Galatasaray Lisesi önünde toplanarak eylem yaptı. Devletin ve sivil faşistlerin yaptığı katliamları sloganlarla protesto ettiler ve direnen Kürt halkının yanında olacaklarını söylediler.

13 Ekim’de sabah okulda faşistler ve dinci gericiler bir kez daha öğrencilere palalar, satırlar ve sopalarla saldırmak istedi. Buna öğrenciler karşı koydu. Üniversitenin içine giren çevik kuvvet ve sivil polisler gördüğü devrimci öğrencileri gözaltına aldı. 42 öğrenci işkenceyle Beyazıt Polis Karakolu’na götürüldüler. Burada öğrenciler çıplak aramaya maruz kaldı. Saldırıyı protesto etmek için Fen Edebiyat Fakültesi önünde basın açıklaması yaptılar. Bir diğer eylem de Beyazıt Meydanı’nda Gençlik Federasyonu tarafından yapılmak istendi. Pankart açılır açılmaz yüzlerce sivil ve çevik polis öğrencilere saldırdı. 21 öğrenci yerlerde sürüklenerek gözaltına alındı. Gözaltına alınan öğrenciler akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

Gerici faşist çeteler, 24 Ekim’de bir kez daha devrimci öğrencilere saldırdı. “IŞİD ve Ortadoğu” konulu forum öncesi yapılan afişleri bahane ederek, sopalarla okula girdiler ve öğrencilere saldırdılar. Saldırıya karşı koyan ve gericileri püskürten öğrencilerden bazıları yaralandı. Ardından okula giren sivil polisler ve çevik kuvvet yine devrimci-demokrat öğrencileri gözaltına aldı.

Ege Üniversitesi’nde 13 Ekim’de öğrenciler pankart açarak ve sloganlarla üniversite girişine kadar yürüdüler. Ege Üniversitesi çarşısına giden yolda öğrencilerin önü polisler tarafından kesilmek istendi, ama öğrenciler bu barikatı aşarak tekrar üniversiteye döndüler. Polisin saldırısını oturma eylemi yaparak protesto ettiler.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, 9 Ekim’de üniversitede toplanarak eylemlerde katledilenleri anmak için AKP’ye yürümek istediler. Etiler Çarşı Durağı’na gelindiğinde, polis öğrencilere gaz bombaları ve plastik mermiyle saldırdı. Öğrenciler taşlarla karşılık verdi. Saldırıda 7 öğrenci gözaltına alındı.

Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü ve ODTÜ’de 9 Ekim’de yapılmak istenen eylemlere de polis saldırdı. Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde öğrenciler toplanır toplanmaz saldıran polis, üniversite içine girdi ve içinde akademisyenlerin de olduğu 20 kişiyi gözaltına aldı. Daha sonra KESK’e bağlı emekçilerin desteğiyle polis dışarıya çıkarıldı. ODTÜ’de aynı gün AKP Genel Merkezi’ne yürümek isteyen öğrenciler, önce okul içinde bir yürüyüş yaptılar. Çıkış kapısına geldikleri anda, polisin gaz bombalı ve plastik mermili, tomalı saldırısına uğradılar. Öğrenciler polise taşlarla karşılık verdiler.

İstanbul Aydın Üniversitesi’nde oturma eylemi yapan öğrencilere faşistler saldırdı, 3 öğrenci yaralandı. Bilgi Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi’nde yürüyüşler ve oturma eylemleri gerçekleştirildi. Marmara Üniversitesi öğrencileri Kobane direnişini selamlamak için okula büyük bir pankrat astılar.

Saldırılar sadece gerici-faşist çetelerle, resmi-sivil polislerle sınırlı kalmadı. Uludağ Üniversitesi, Ankara DTCF, Eskişehir, Ege Üniversiteleri’nde TGB’liler devrimci öğrencilere saldırdılar. TGB’li sosyal-şovenlerin saldırılarına özel güvenlik de eşlik etti. Devrimci-demokrat öğrenciler bu saldırıları da protesto ettiler.

Bölgemizde emperyalist savaşın şiddetlenmesi ve AKP hükümetinin artan baskıları, faşist, gerici, sosyal-şoven çeteleri de hareketlendirdi. Bunları en somut olarak üniversitelerde görüyoruz. Devrimci-demokrat ve yurtsever öğrencilerin bu saldırılar karşısında birleşik örgütlülüğünü sağlamlaştırması, daha yakıcı hale gelmiştir.

Bunlara da bakabilirsiniz

Kadıköy’de Maçoğlu için bildiri dağıtımı

Kadıköy Halk Dayanışması’nın Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun seçim kampanyasını, kendi materyallerimizle yürütmeye devam …

Kadıköy’de binlerce kişi Maçoğlu için yürüdü

Kadıköy Halk Dayanışması, 24 Mart Pazar günü Kadıköy’de halk yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesinde, saat 16’dan …

Defne’de oylar Hizam’a!

Hatay-Defne’de Hizam Hasırcı’nın seçim çalışmasını PDD imzalı materyaller ile yürütüyoruz. “Rantçı değil, halkçı belediyecilik için …