19 Aralık katliamı protesto edildi

19-aralik-istanbul

Devlet, 19-22 Aralık 2000’de 20 hapishanede eş zamanlı olarak devrimci tutsaklara saldırmış ve 28 devrimciyi katletmişti. F Tipleri’ni açabilmek için gerçekleştirilen bu saldırıda, devrimci tutsaklar barikatlar kurarak direndiler. Sürmekte olan ölüm orucu eylemi, daha kitlesel biçimde F Tipleri’ne taşındı. Devrimci tutsaklar, şehitler pahasına, F Tipleri’nde de yaptırımlara boyun eğmediler.

Aradan geçen 14 yılda katliamın sorumlusu devlet ve üst düzey yetkililer hakkında hiçbir dava açılmadı. Katledilen ve ölüm orucunda ölen devrimci tutsakların da aralarında bulunduğu tutsaklara ise davalar açıldı. Katliam belgeleri bugün saklanamaz bir şekilde ortada. Buna rağmen açılan davalar sadece erlerle sınırlı ve onların da yargılanmaması için her türlü engel çıkartılıyor.

Katliamın 14. yılında, eylem ve yürüyüşlerle katliamın sorumlularının yargılanması istendi.

19 Aralık’ta İstanbul’da Bayrampaşa ve Ümraniye Hapishaneleri önünde eylemler yapıldı. İstanbul’da saat 18.30’da Taksim Tünel’den Galatasaray Lisesi’ne yürüyüş düzenlendi.  

Katliam, Ankara’da 19 Aralık’ta Ulucanlar Hapishanesi önünde protesto edildi. 20 Aralık’ta Yüksel Caddesi’nde toplanarak Sakarya Meydanı’na yürümek isteyen devrimci kurumların yürüyüşüne polis saldırdı. Saldırının ardından kitle Yüksel Caddesi’nde basın açıklaması yaparak eylemi bitirdi. İzmir, Adana, Bursa, Dersim’de eylemler düzenlendi.

Çukurova Üniversitesi öğrencileri, Ali İsmail Korkmaz Alanı’nda toplanarak katliamı protesto ettiler. Eylemde, “Kanla Yazılan Tarih Silinemez! Yaşasın 19-22 Aralık Direnişimiz!” pankartı açıldı. Ardından, Ali İsmail Korkmaz Kantini’nde, aynı pankart altında toplanan öğrenciler düzenledikleri panele katıldılar. Panelistler İHD Adana Şube yöneticisi ve Proleter Devrimci Duruş yazarı Nevin Berktaş ile, ESP temsilcisi Özlem Cihan’dı.

 

 

Bunlara da bakabilirsiniz

Kadıköy’de Maçoğlu için bildiri dağıtımı

Kadıköy Halk Dayanışması’nın Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun seçim kampanyasını, kendi materyallerimizle yürütmeye devam …

Kadıköy’de binlerce kişi Maçoğlu için yürüdü

Kadıköy Halk Dayanışması, 24 Mart Pazar günü Kadıköy’de halk yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesinde, saat 16’dan …

Defne’de oylar Hizam’a!

Hatay-Defne’de Hizam Hasırcı’nın seçim çalışmasını PDD imzalı materyaller ile yürütüyoruz. “Rantçı değil, halkçı belediyecilik için …