Gazi 20. yılında anıldı

gazi-2015

Gazi Mahallesi’nde katliamın 20. yılında anma yapıldı.

11 Mart 1995 akşamı bir kahve ve pastanenin taranmasının ve bir dedenin katledilmesiyle on binlerce kişi Gazi Mahallesi’nde sokaklara dökülmüş ve üç gün boyunca polislerle-askerlerle barikatlar kurarak çatışmıştı. Bu direniş karşısında polis, kitlenin üzerine ateş açarak 17 kişiyi katletti.

Gazi Mahallesi’nde başlayan direniş, İstanbul’un diğer semtlerine de sıçramıştı. Ümraniye’deki 1 Mayıs Mahallesi’nde direnişe ateş açan polis, 5 kişiyi daha katletmişti.

Bu direniş içinde yer alan TÐKB militanları Zeynep Poyraz ve Hakan Çabuk polis kurşunlarıyla öldürüldüler.

O yıldan itibaren her yıl Gazi ve Ümraniye’de gerçekleşen protestolarla, bu katliam kınandı. Bu yıl da sabah saatlerinden itibaren Eski Karakol bölgesinde toplanan kitle, kortejler oluşturarak Gazi Mezarlığı’na yürüdü. Proleter Devrimci Duruş, Mücadele Birliği Platformu, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu ve Demokratik Haklar Federasyonu’nun oluşturduğu Gazi 12 Mart Platformu ile Birleşik Haziran Hareketi mezarlığa kadar birlikte yürüdüler. Gazi 12 Mart Platformu imzalı “Gazi’yi unutmadık, unutturmayacağız” pankartının arkasında kortej oluşturan kurumlar, sloganlarla yürüdüler. PDD okurları anmaya “Asla unutmayacağız, asla bağışlamayacağız” pankartıyla katıldı.

Mezarlığa ilk gelen kortej olan 12 Mart Platformu, anma programına saygı duruşuyla başladı. Yapılan basın açıklamasında Gazi’de yaşananların tarihçesi anlatıldı. Devletin iç güvenlik yasasıyla kitleler üzerinde baskısını artırmaya çalıştığı, bu baskılara karşı örgütlenmek gerektiği vurgulandı. Atılan sloganların ardından Grup Emeğe Ezgi’nin söylediği Çav bella marşıyla anma bitirildi.

Anmanın ardından PDD okurları da Zeynep Poyraz’ın mezarı başında kısa bir anma yaptı. Ayrıca sırasıyla HDP-HDK bileşenleri ile Halk Cephesi de birer anma programı gerçekleştirdiler.

Gazi 12 Mart Platformu, Gazi halkını anmaya çağırmak için ozalit çalışması yaptı. Proleter Devrimci Duruş okurları da semtlere 12 Mart Gazi afişlerini yapıştırdı.

Bunlara da bakabilirsiniz

Adnan Yücel’in kaleminden… ORHAN KEMAL ADANASI’NDA BAŞKA BİR SOKAK

24 Temmuz 2002 tarihinde kaybettiğimiz “Kavganın şairi Adnan Yücel, 12 Eylül’ün en karanlık yıllarında, umudunu …

Ah şu harekete geçmeyen kitleler!

Gezi davasının 25 Nisan’daki karar duruşmasında ağır cezalar çıktığında, Ahmet Şık’ın yaptığı öfkeli konuşma dikkat …

“Cehalet”e övgü

İnsan ilişkilerinde hoyratlığın, kabalığın, nobranlığın tavan yaptığı, değerler sisteminin altüst edildiği, “insanca yaşam” kavramının yerle …