Soma’da madenci katliamını unutmadık

soma-16-mayis

Soma maden işçilerinin katledilmesinin üzerinden bir yıl geçti. Katliamı protesto ve ölen işçileri anmak için neredeyse bütün illerde çeşitli eylemler yapıldı. Bu eylemlerden biri de, 16 Mayıs günü DİSK, KESK, TMMOB ve TTB tarafından örgütlendi.

Miting, sadece Soma ile sınırlı değildi. Yakın illerden de katılım sağlandı. Miting, Soma tren garının önünde saat 12’de başlıyacaktı. PDD olarak erkenden tren garının önüne gittik. Polisler de önlem almaya başlamışlardı. Kalabalık yavaş yavaş toplandı. Sendikalar devrimci kurumlar, siyasi partiler ve tabi ki ölen madencilerin aileleri… Bir de ölen madencilerle aynı kaderi paylaşan Zonguldak maden işçileri… Zonguldak maden işçileri, yakalarına ölen madencilerin resimlerini asmışlar. Onların bu davranışı mitinge ayrı bir hava katıyor.

Başlama saati geldiğinde kitle oldukça azdı. Ama birden bire katılım arttı. Katılım artıkça hem alana sığmıyoruz, hem de coşku artıyor. “Soma’nın hesabı sorulacak”, “katil devlet hesap verecek”, “kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz” vb sloganlarla yürüyüş başlıyor.

Önde, ölen madencilerin aileleri yer alıyor. Yürüyüş kolu ilerledikçe katılımlar da artıyor. Mitingin esas katılımını KESK sağlıyor. Kitlenin yarısı KESK’lilerden oluşuyor. DİSK’in katılımı fazla değil. Kortejin en coşkulusu Zonguldak maden işçileri. Coşkuları miting sonuna kadar aynı tempoyla devam etti. Coşkulu ve aynı zamanda disiplinliler. Çalışmak, sadece işyerinde disiplin sağlamıyor. Yaşamda da eylemlerde de disiplin sağlıyor. Mesela düşük tempoyla başlattıkları alkışı, yavaş yavaş tempoyu artırarak doruğa çıkarıyorlar.

Mitingin diğer dikkat çekenleri aileler oluyor. Hem acılılar, hem öfkeliler. Katliamdan önce hayatlarında hiç eyleme katılmadıkları her halinden belli oluyor. Hem slogan atmada acemilik yaşıyorlar, hem de bir kortej disiplini sağlayamıyorlar.

Miting programı önce aileler adına bir temsilcinin konuşmasıyla başladı. Ardından sendika ve oda temsilcilerinin yaptığı konuşmayla miting bitirildi.

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …