Er Osman Karadeniz KAYIP!

osman-karadeniz

İzmir Buca’da askerlik görevini yapan Diyarbakırlı Osman Karadeniz, 12 Haziran’dan bu yana kayıp! Ailesi, Osman’la en son 11 Haziran akşamı telefonla görüştüklerini, sonrasında haber alamadıklarını bildiriyorlar. Diyarbakır’da HDP mitingindeki bombalı saldırıdan sonra, Osman’ın tepki gösterdiğini, bunun üzerine kışlada kavga çıktığını söylüyorlar. Bu kavga sonrası Osman, arkadaşlarını arayıp “başıma her şey gelebilir” demiş.

Ardından 12 Haziran’da Osman Karadeniz’i Denizli’ye sürüyorlar. Bu sürgünün yaşanan kavgadan dolayı olduğu düşünülüyor. Ancak Genelkurmay, bunu kabul etmiyor, askerler arasında her zaman kavgaların olabildiği söylüyor. Güvenlik kamerası görüntüsünde, Karadeniz’in nizamiyeden çıkış görüntüsünün bulunduğunu, o yüzden “firari” olarak kabul ettiklerini bildiriyorlar. Ama Buca Merkez Komutanlığı’ndan sivil giysileriyle çıktığı görülen Osman Karadeniz’den o günden bu yana haber alınamıyor.

Karadeniz ailesi ise, Osman’ın hayatından Genelkurmay’ı sorumlu tutuyor. Ağabey Kadir Karadeniz “bu olayın karanlık olduğunu düşünüyoruz” diyor. Ve ekliyor: “Firar etmiş olması da bir ihtimaldir, ancak askerin yaklaşımları bizi kaygılandırıyor. Bize ‘kardeşinizi dağda arayın’ deniyor. Bize terörist gözüyle bakıyorlar. Dağa bile çıkmış olsa askerin denetimindedir.”

Bugüne dek birçok Kürt ve Alevi askerin kışlada öldürüldüğüne şahit olduk. Osman’ın da böyle bir cinayetle hayatını kaybetmiş olması yüksek bir ihtimal.

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de konuyla ilgili, Milli Savunma Bakanı’nın açıklaması için soru önergesi verdi. Önergede, “yerel askeri yetkililer tarafından Karadeniz’in ailesine kayıp olmasıyla ilgili bilgi verilmediği, adli soruşturmanın başlatılması için Cumhuriyet Savcılığı’na gereken yazıların yazılmadığı” söylendi. “Denizli’de nakil olunan komutanlık kamera kayıtları incelenmiş midir? Kendisinin birliğine teslim olup olmadığı anlaşılmış mıdır?” diye sordu.

İHD ve kayıp yakınları her hafta düzenlenen oturma eylemlerinde, kayıp er Osman Karadeniz’in akıbetini sordular. Devletin 90’lı yılların politikasını sürdürdüğünü ve bir an önce kayıp askerin bulunması gerektiğini söylediler. Cumartesi Anneleri de, 29 Haziran’daki buluşmalarında, Karadeniz’in durumuna dikkat çekti. “Yetkililer tarafından Osman Karadeniz’in ailesine verilen cevap, biz kayıp yakınlarına bugüne kadar verilen cevaptı. Biz Osman’ın ailesinin yanındayız. Devlet açıklama yapmak zorundadır” denildi.

Dergimizin yayına hazırlandığı Temmuz’un ilk haftasında Osman Karadeniz’den halen bir haber yoktu. Yaklaşık bir aydır haber alınamıyor oluşu, kışlada öldürülen askerlere bir yenisinin daha eklendiği kuşkusunu arttırıyor.

 

Bunlara da bakabilirsiniz

Kadıköy’de Maçoğlu için bildiri dağıtımı

Kadıköy Halk Dayanışması’nın Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun seçim kampanyasını, kendi materyallerimizle yürütmeye devam …

Kadıköy’de binlerce kişi Maçoğlu için yürüdü

Kadıköy Halk Dayanışması, 24 Mart Pazar günü Kadıköy’de halk yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesinde, saat 16’dan …

Defne’de oylar Hizam’a!

Hatay-Defne’de Hizam Hasırcı’nın seçim çalışmasını PDD imzalı materyaller ile yürütüyoruz. “Rantçı değil, halkçı belediyecilik için …