10 Ekim’in birinci yılında ANMA ve PROTESTOLAR

ankara-katliami

Geçen yıl 10 Ekim’de Ankara Garı önünde devlet destekli IŞİD militanlarının gerçekleştirdiği bombalı saldırıda, yüzü aşkın insan katledilmişti. Katliamın birinci yılında, bu saldırıda şehit düşenler anıldı, katliamı yapanlar ve ona gözyumanlar ise lanetlendi.

Türkiye’nin dört bir yanında yapılan anmaların birçoğuna polis saldırdı, yüzlerce kişi gözaltına alındı. Bu saldırılar, devletin bu katliamdaki rolünün ve ölülerimizden, onların hesabının sorulmasından duyduğu korkunun göstergesiydi. Zaten günler öncesinde OHAL bahane edilerek her tür gösterinin yasaklandığı duyuruldu.

İlk olarak 9 Ekim’de Bursa’da yapılan anmaya vahşice sadırdılar.

Bir gün sonra 10 Ekim’de Ankara’da kitlesel bir şekilde anma yapılmasına izin vermediler. Sınırlı sayıda kurum temsilcisi ve ailelere izin verilince, protestolar oldu. Bazı aileler bunu kabul etmediler. Gara doğru yürüyüşe geçen kitlelere ise TOMA’larla saldırıya geçtiler. Devletin yasağına rağmen binlerce kişi, Ankara Garı’na gitmek istedi. Gara çıkan bütün caddelere barikat kuran polis, kitleye gaz bombası ve tazyikli suyla saldırılar gerçekleştirdi. Buna rağmen birçok kez toplanan kitle, polisin saldırısını protesto etti. Son olarak Yüksel Caddesi’nde toplanarak burada basın açıklaması yaptı.

10 Ekim katliamı birçok ilde ve üniversitede protesto edildi. İstanbul ve Çanakkale Üniversitesi’nde öğrencilere polis saldırdı. Bu saldırılarda yüzlerce kişi gözaltına alındı. Buna karşın anmalar gerçekleştirildi, en çok atılan slogan “Katil devlet hesap verecek” oldu. 

İstanbul’da İstanbul Emek ve Demokrasi Koordinasyonu, 10 Ekim şehitlerini 9 Ekim günü Kadıköy’de andı. Anmanın yapılacağı saatten çok önce Kadıköy’deki Beşiktaş iskelesi önüne gelen kitle, “Katil devlet hesap verecek”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Ankara’nın hesabı sorulacak”, “Ankara’yı unutma, unutturma”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganlarını attı. Alan tamamen dolduktan sonra başlayan anmada milletvekilleri konuştu. Koordinasyon adına yapılan açıklamada; aradan geçen bir yıla rağmen devletin katilleri yargılamak yerine, aklamayı tercih ettiği; açığa çıkan birçok belgeye rağmen, patlamadan sorumlu olan bakan, emniyet, istihbarat üst düzey yetkililerinin ısrarla yargılanmadığı vurgulandı. Devletin bunları yargılamak yerine, katliamda yaşamını yitirenlerin anılmasını yasaklanmasına tepki gösterildi. 10 Ekim dahil tüm katliamların hesabı sorulana kadar mücadeleye devam edileceği söylendi. Basın açıklamasının ardından, katledilenler anısına gökyüzüne balonlar bırakıldı.

Kitle dağıldıktan sonra Kadıköy çarşıda “Hırsız katil Erdoğan” sloganı atan bir gruba müdahale etmeye çalışan polise çevrede bulunan birçok kişi tepki gösterince, polis geri çekilmek zorunda kaldı.

Ayrıca 10 Ekim katliamında şehit düşenler mezarları başında anıldı. Başta İstanbul, Ankara olmak üzere yurdun dört bir yanında mezar ziyaretleri gerçekleşti.

 

İkitelli’de 10 Ekim şehitleri anıldı

Ankara katliamının birici yıldönümü İkitelli’de yürüyüşle protesto edildi.

10 Ekim günü, PDD’in de bileşeni olduğu “İkitelli Dayanışması ve Emek ve Demokrasi için Güç Birliği”in çağrısıyla Cemevi önünde toplanan kitle, sloganlar eşliğinde yürüyüşe başladı. “Katil IŞİD işbirlikçi AKP”, “Ankara’yı Unutma Unutturma”, “Ankara’nın Hesabı sorulacak”, “Ankara Şehitleri ölümsüzdür”, “Yaşasın Devrimci Dayanışma” sloganlarını attı. Devletin kolluk güçleri, eylemi sonuna kadar takip etti.

Yaklaşık bir kilometre yüründükten sonra basın açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada, katliamda AKP-IŞİD işbirliğine dikkat çekildi. “Katliam ve baskılara rağmen hesap sormaktan geri durmayacağız, mücadeleyi daha yükselteceğiz” denildi. Açıklamadan sonra eylem sonlandı.

Bunlara da bakabilirsiniz

Kadıköy’de Maçoğlu için bildiri dağıtımı

Kadıköy Halk Dayanışması’nın Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun seçim kampanyasını, kendi materyallerimizle yürütmeye devam …

Kadıköy’de binlerce kişi Maçoğlu için yürüdü

Kadıköy Halk Dayanışması, 24 Mart Pazar günü Kadıköy’de halk yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesinde, saat 16’dan …

Defne’de oylar Hizam’a!

Hatay-Defne’de Hizam Hasırcı’nın seçim çalışmasını PDD imzalı materyaller ile yürütüyoruz. “Rantçı değil, halkçı belediyecilik için …