İkitelli’de polis saldırısı

İkitelli’de 24 Mayıs Çarşamba günü Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile dayanışma eylemi polis saldırısı ile karşılaştı. Aralarında PDD okurlarının da bulunduğu “İkitelli Dayanışma” Arena Park önünde akşam saatlerinde eylemi gerçekleşecekti. Eyleme dakikalar kala polislerin eylem yerini tuttuğu görüldü. Buna karşın eylemi yapma kararlılığı gösteren devrimci demokrat kitle, pankartı açıp “Faşizme karşı omuz omuza” sloganıyla polisin üzerine yürüdü.

Basın metni okunmaya başlamadan polisin “dağılın” uyarısı geldi. Kitle dağılmayınca polis saldırıya geçti. İçlerinde PDD okurunun da olduğu 11 kişi sürüklenerek ve coplanarak gözaltına alındı. Gözaltına alınırken de sloganları susmadı, her aşamada direnişlerini sürdürdüler.

Polis, gözaltına aldıklarını İkitelli Karakolu’na değil, Kanarya Karakolu’na götürdü. İkitelli halkının tepkisinden korkmuşlardı. Buna rağmen gözaltına alınanların yakınları karakolun önüne gelmekte gecikmedi. Hem karakolda, hem adliyede gözaltına alınanları yalnız bırakmadılar.

Kanarya Karakolu’nda iki ayrı hücreye atılan eylemciler, polisten sigara dahil hiç birşey talep edilmeyeceğini kararlaştırdılar. Açlık grevine başladıklarını, şeker ve su dışında bir şey almayacaklarını, ayrıca polise ifade vermeyeceklerini duyurdular.

Sağlık muayenesi için götürüldüklerinde, polis odadan çıkmadan muayene olmayacaklarını söyleyince, doktorlar bir perde arkasına alıp öyle muayene etmek zorunda kaldı.

Bir gün tutulduktan sonra savcılığa çıkarıldılar. Yakınlarının alkışlarına onlar da zafer işaretleri ile karşılık verdi. Savcının yasadışı örgütlerle bağını kurma ve bu doğrultuda sorduğu soruları reddettiler; eyleme kendi iradeleri ile gittiklerini, KHK ile atılan kamu emekçilerinin direnişlerini desteklediklerini belirttiler.

Bu ifadelerin ardından savcılık 11 kişiyi de serbest bıraktı. Her aşamada direnmiş olmanın gururu ile dışarda bekleyen aileleri ve dostlarıyla kucaklaştılar.

Bunlara da bakabilirsiniz

Mehmet Ali Doğan’ın mezarı başında anma

24 Mart 1983’te Sefaköy direnişi içinde ölümsüzleşen Mehmet Ali Doğan’ın mezarı başında anma yapıldı. Anma …

Devrimci kurumlardan “BİRLEŞİK, KİTLESEL, DEVRİMCİ 1 MAYIS’I ÖRGÜTLEMEYE!” çağrısı

2024 1 Mayısı’nda Taksim’de birleşik bir eylem örgütlemek isteyen kurumlar biraraya gelerek ortak bir açıklama …

Zor günlerin adamı: Aslan Tel (1958-24 Mart 1983)

Öğrencilik yıllarında mücadeleye atıldı Aslan Tel. Bir anti-faşist olarak başladığı mücadelesi, zamanla proleter devrimci bir …