Geleceğimizin köprüsü tarihimiz

tarihimizson

1 Haziran 1971- Hüseyin Cevahir katledildi

Mahir Çayan’la gerçekleştirdikleri bir eylem sonrası İstanbul-Maltepe’de bir evde polis tarafından kuşatıldılar. 3 gün boyunca süren direnişte, THKP-C önderlerinden Hüseyin Cevahir katledildi, Mahir Çayan yaralı olarak yakalandı.

 

2 Haziran 1970- Orhan Kemal öldü

Orhan Kemal, Nazım Hikmet’le kaldığı cezaevinde, onun yönlendirmesi ile roman yazmaya başladı. Kendisi de işçi olarak çalıştığı için, işçilerin yaşamlarını romanlarında işledi. Hanımın Çiftliği, Bekçi Murtaza, El Kızı gibi romanlarıyla ünlüdür.

 

2 Haziran 1991- Ahmed Arif öldü

“Hasretinden prangalar eskittim” kitabıyla ünlenen Ahmet Arif, Kürt halkının acılarını, özlemlerini işlediği kadar, emekçilerin sorunlarını da şiirlerine yansıttı.

 

3 Haziran 1949- Mikhail Kalinin öldü

1875’de Petrograd’da doğdu. Ağır illegalite şartlarında çalıştı ve birçok kez tutuklandı, sürgünlere gönderildi. Her baskının ardından mücadelesini daha da üst boyutlara taşıldı. 1912 yılında MK yedek üyeliğine seçildi. Devrimden sonra Petrograd Belediye Başkanlığı yaptı. 1922’de Komünist Partisi Merkez Yürütmesi’nde yer aldı. 3 Haziran 1949’da hastalıktan öldü. “Devrimci Eğitim Devrimci Ahlak” eseri en çok bilinendir.

 

6 Haziran 1981- MLSPB militanları şehit oldu

Tamer Arda, Mete Atilla Ermutlu, Ercan Yurtbilir ve Doğan Özzümrüt, Maltepe’de ve Sefaköy’de çatışarak şehit düştüler.

 

8 Haziran 1844- Silezyalı dokumacıların ayaklanması

Alman işçi sınıfının ilk ayaklanmasıdır. Örgütsüz, siyasal hedeften yoksun ve tamamıyla yoksulluğa karşı isyan niteliği taşısa da, Alman burjuvazisinin paniğe kapılmasına yetmiştir.

1843-1844 kışında başlayan ekonomik durgunluk dokuma işçilerinin sefaletlerinin derinleşmesine neden oldu, açlık ve yoksulluk giderek büyüdü. Bölgenin en büyük dokuma fabrikasının patronu, işçilerine “çim yemelerini” tavsiye ediyordu. Açlığa isyan eden bir işçinin tutuklanması, ayaklanmayı başlatan kıvılcım oldu. Askerin saldırısı üzerine pek çok işçi öldü, yüzlercesi tutuklandı. Ayaklanma çevre bölgelere yayılmadan vahşice bastırıldı.

 

13 Haziran 1969- Alpagut işgali

Çorum’da bulunan ve Özel İdare tarafından işletilen linyit sektörü, kötü yönetilmeyi protesto eden işçiler tarafından işgal edildi. 786 işçi 34 gün boyunca oluşturdukları komiteyle işyerini yönettiler ve bu sürede üretimi yüzde 50 oranında arttırdılar.

 

14 Haziran 1984- ÖO direnişi

Abdullah Meral,  Mehmet Fatih Öktülmüş, Haydar Başbağ ve Hasan Telci şehit düştüler. ‘84 ÖO eylemi, 12 Eylül karanlığını yırtan bir ışık oldu.

 

15 Haziran 1915- 19 Ermeni devrimci asıldı

Sosyal-demokrat Hınçak Partisi’nin MK üyesi Paramaz (Madteos Sarkisyan) ve 19 yoldaşı İstanbul Beyazıt Meydanı’nda asıldı. Paramaz, idam sephasında “Yaşasın Sosyalizm!” diyerek can verdi.

 

17 Haziran 2005- MKP/HKO üyeleri Mercan’da katledildi

MKP Genel Sekreteri Cafer Cangöz, Aydın Hanbayat, Okan Ünsal, Ali Rıza Sabur, Alaattin Ataş, Cemal Çakmak, Berna Saygılı Ünsal, Kenan Çakıcı, Ökkeş Karoğlu, Taylan Yıldız, İbrahim Akdeniz, Dursun Turgut, Binali Güler, Ahmet Perktaş, Gülnaz Yıldız, Çağdaş Can, Ersin Kantar, kongre için Dersim’e giderken vahşice katledildiler.

 

18 Haziran 1936- Gorki öldürüldü

Kendisi de işçi olan ve çok yoksul bir çocukluk geçiren Sovyet yazar Maksim Gorki, emekçilerin yaşamlarını anlatan romanlar yazdı. Yaşamı boyunca hem devrimci savaşımın bir parçası oldu, hem de partili bir sanatçı olarak eserler verdi. Özellikle Ana adlı kitabı, gençlerin devrimcileşmesinde önemli bir rol oynadı.

 

19 Haziran 1953- Rosenbergler katledildi

ABD, ikinci emperyalist savaş sonrası ülke içinde komünistlere karşı bir cadı avı başlattı. Hedef, 1929 krizinden sonra üye sayısını sürekli artıran ve eylemlerini büyüten Komünist Parti’ydi. McCarthycilik diye isimlendirilen bu dönemde, on binlerce kişi tutuklandı, işlerinden atıldı. Ethel ve Julius Rosenberg de bu cadı avının kurbanları arasındaydı.

1949 yılında Sovyetler’in atom bombası yapması, ABD’yi daha da saldırganlaştırdı. Atom bombasını mutlaka ABD’den sızdırıldığını iddia ederek casus avına çıktı. Rosenbergler de bu listedeydi. KGB ajanı olmakla suçladılar. Mahkemeler göstermelikti, cezalar önceden belirlenmişti. Dava boyunca her türlü devlet baskısı uygulandı.

Büyük bir kamuoyu oluştu onları kurtarmak için. Dünya genelinde kampanyalar yapıldı. İdamların infazının ertelenmesi başarıldı, ama durdurmaya yetmedi. İdamları durduracak şey “suçlarını” “itiraf” etmeleriydi. Ama Rosenbergler bunu kendilerine inanan kitlelere ihanet olarak gördüler ve reddettiler. Çocuklarına, birgün kendilerini anlayacaklarını söyledikleri bir mektup bıraktılar ve elektrikli sandalyeye oturdular.

 

20 Haziran 1933- Clara Zetkin öldü

1857’de Almanya’da doğan Zetkin, kadın sorunuyla ilgili çalışmalarıyla öne çıktı. 1910 yılında toplanan Uluslararası Kadın Konferansı’nda her yıl 8 Mart gününün Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmasını  sağladı. Ve emekçi kadınların kurtuluş  mücadelesinde çok önemli katkıları oldu.

 

25 Haziran 2005- Kazım Koyuncu öldü

Karadeniz şarkılarını geniş kitlelere sevdiren Kazım Koyuncu, Çernobil sonrası Karadeniz’de yaygınlaşan kanser hastalığına yakalanarak yaşamını yitirdi. Kazım Koyuncu, Laz müziğini geliştirmede önemli bir rol oynadı.

 

27 Haziran 1905- Potemkin Ayaklanması

Dünyada ilk kez düzenli bir ordunun gemisinde yaşanan ayaklanmadır. 1905 Devrimi’nin başlangıcı oldu. Devrimin yenilgisinin ardından mürettabatıyla birlikte Romanya’ya sığınan gemi ancak 1917 devriminden sonra geri dönebildi.

 

28 Haziran 1926- ÇEKA başkanı Cerjinski öldü

Sovyetler Birliği’nde devrimin ardından karşı devrimcilerle mücadele etmek için kurulan ÇEKA’nın başında görevlendirildi ve iç savaş sırasında önemli başarılar elde etti.

 

30 Haziran 1925- Şeyh Sait ve 46 arkadaşı idam edildi

 

30 Haziran 1980- Çorum katliamı

Devlet eliyle organize edilen katliamda, sivil faşistler, Alevi mahallelerine saldırdılar. 26 kişi öldürüldü, yüzlercesi yaralandı. Yüzlerce aile de Çorum’u terk etmek zorunda kaldı.

 

 

Haziran ayında şehit düşen İhtilalci Komünistler

17 Haziran 1984- Mehmet Fatih Öktülmüş

21 Haziran 1978- Muzaffer Mutlu

İstanbul’da sivil faşistler tarafından katledildi. Mutlu’nun cenazesi, Amasya ve İstanbul’da düzenlenen gösteriler eşliğinde Amasya’da toprağa verildi.

30 Haziran 1980- Songül Kayabaşı

15-16 Haziran büyük işçi direnişinin yıldönümünde İstanbul Kartal Karlıktepe’de düzenlenen silahlı korsan gösteride çıkan çatışmada bir asteğmen ve iki er öldürüldü. Bunun üzerine Kartal’da terör estiren devlet, yüzlerce devrimciyi gözaltına aldı. TİKB sempatizanı Songül Kayabaşı’da bunlardan biriydi. Songül Kayabaşı, TKP-ML sempatizanı Aziz Aras’la birlikte işkencede katledildi.

Bunlara da bakabilirsiniz

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim’e çağrı eylemi

2024 Taksim 1 Mayıs Platformu, 29 işçinin yanarak katledildiği İstanbul Gayrettepe’deki kulüp önünde eylem yaparak …

2024 1 Mayıs Taksim Platformu’ndan bildiri dağıtımı

1 Mayıs yaklaşırken, 2024 1 Mayıs Taksim Platformu, 8 Nisan günü Söğütlüçeşme metrobüs ve marmaray …

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …