Dergimizin yazı işleri müdürü Çağdaş Büyükbaş tutuklandı

arka-yazi

Proleter Devrimci Duruş dergisi sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürü Çağdaş Büyükbaş, dergide çıkan yazılar nedeniyle açılan davalar sonucunda tutuklandı.

Dergimizin Ocak 2016 tarihli sayısında 3. sayfada yayınlanan “Savaşa karşı birleşik mücadele”, 4. sayfada yeralan “Kürt illerinde katliamlara karşı protestolar”, 14-18 sayfalarında yayınlanan “Kürdistan’da savaş ve direniş” ile, yine dergimizin Şubat 2016 tarihli sayısında, 2. sayfada yayınlanan “Topyekün saldırıya karşı topyekün direniş”, 3. sayfada bulunan “Cenazelerle birlikte çürüyen insanlık” yazıları hakkında, “Terör örgütü propagandası yapmak ve halkı kin ve nefrete tahrik etmek” iddiasıyla Haziran 2016’da soruşturma açılmıştı. Ardından başlayan mahkeme 1 Kasım 2016 tarihinde sonuçlandı.

İtiraz üzerine Bölge İstinaf Mahkemesi’ne görülen dava sonucunda, Mayıs 2017’de 1 yıl 10 ay 15 günlük hapis cezası onaylandı.

Sözkonusu yazılar, Kürt kentlerinde yürütülen kuşatma döneminde, Kürt halkına yönelik baskı ve şiddeti konu alan yazılardı. Dergimiz, Kürt halkının yaşadığı acıları, aynı zamanda direnişini haberleştirdi, destek ve dayanışmasını sundu.

Bu haberler, yazı işleri müdürümüzün tutuklanması kararına gerekçe yapıldı.

Çağdaş Büyükbaş, Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma kampanyası kapsamında, 4 Temmuz 2016 günü Özgür Gündem’in “nöbetçi genel yayın yönetmeni” görevini üstlendi.

Verilen ceza, basın üzerindeki baskıların ne kadar arttığının yeni bir göstergesi oldu. Muhalif her sesi bastırmak isteyen devlet, halklar arasındaki dayanışma duygularına dönük haberleri de “suç unsuru” sayıyor ve yayınlanmasını durdurmaya çalışıyor.

Basın ve ifade özgürlüğünü yoketmek isteyen devlet, gazetecileri, yazarları, insan hakları savunucularını hapse atmaktan çekinmiyor. Hapisteki gazeteciler konusunda, Türkiye ilk sıralarda yer alıyor.

Dergimiz üzerindeki baskılar bizi yıldıramaz. Tutuklama ve hapis cezaları mücadelemizi yokedemez.

 

Bunlara da bakabilirsiniz

Kadıköy’de Maçoğlu için bildiri dağıtımı

Kadıköy Halk Dayanışması’nın Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun seçim kampanyasını, kendi materyallerimizle yürütmeye devam …

Kadıköy’de binlerce kişi Maçoğlu için yürüdü

Kadıköy Halk Dayanışması, 24 Mart Pazar günü Kadıköy’de halk yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesinde, saat 16’dan …

Defne’de oylar Hizam’a!

Hatay-Defne’de Hizam Hasırcı’nın seçim çalışmasını PDD imzalı materyaller ile yürütüyoruz. “Rantçı değil, halkçı belediyecilik için …