Cumartesi annelerine polis saldırısı

Gözaltında kaybedilen-katledilen yakınlarının akıbetini sormak için Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemi yapan Cumartesi Annelerinin 700. hafta için yapacağı oturum yasaklandı. Yasağa rağmen meydanda toplanan kitleye polis biber gazıyla saldırdı, onlarca insanı gözaltına aldı.

 

Çocuklarını arayan annelere gözaltı

Cumartesi Anneleri 1995 yılından bu yana 699 defa Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemi gerçekleştirdiler. Bu öylesine uzun bir süreç oldu ki, bazı anaların yüreği daha fazla dayanamadı; çocuklarının akıbetini öğrenemeden yaşama veda ettiler. Oğlunun hesabını soran Berfo Ana onlardan biriydi.

Kalanlar ise, kararlılıkla sürdürdüler eylemlerini. Ve 700. haftada daha güçlü bir katılım için çağrı yaptılar. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatıyla eylem yasaklandı. Yasağa rağmen insanlar Galatasaray Meydanı’nda toplanmaya başladılar. Kitle örgütlerinin temsilcileri, HDP ve CHP milletvekilleri de katıldı eyleme. Polisler meydanı abluka altına aldı ve kitleyi Hazzopulo Pasajı’na doğru gitmeye zorladı. Ardındandan burada beklemekte olan kitleye tazyikli su ve biber gazı ile saldırdı. Çok sayıda insan gözaltına alındı.

Gözaltına alınanların içinde 82 yaşındaki Emine Ocak da vardı. Bembeyaz saçlarıyla, yaşlılıktan ufalmış bedenleriyle, acıdan korlaşmış yürekleriyle polislerin arasında tartaklanarak gözaltına alınan analar… Devletin kimliği ve kini bu kadar netti işte.

Bu sırada milletvekilleri polisin önüne geçmeye, gözaltıları engellemeye çalıştılar. Ardından tomanın önüne oturarak polis saldırısını ve gözaltıları protesto ettiler.

Polisin saldırdığı kitle, ara sokaklarda tekrar tekrar toplandı, saldırı sonralarında yeniden biraraya geldi. “Buradayım anne, yalnız değilsin” sloganları, her defasında kitlenin yeniden alana yönelmesine eşlik etti.

Gözaltılar sonrası Hazzopulo Pasajı önünde toplanan yüzlerce kişi, “Katil devlet hesap verecek”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak” sloganlarını attı. Saldırılara tepki olarak “Beni Bul Anne” şarkısı çalındı. İstiklal Caddesi boyunca yankılanan şarkıya yüzlerce kişi eşlik etti. Saldırılarda gözaltına alınanların serbest bırakıldığı haberi gelinceye kadar kitlenin protestosu devam etti.

Eylem boyunca yapılan bütün konuşmalarda, devletin saldırısı protesto edildi; gözaltında katledilenlerin hesabı soruldu; polisin analara saldırısına tepki gösterildi ve 701. hafta yine Galatasaray Meydanı’nda olma kararlılığı ifade edildi.

Bugüne kadar devletin sayısız saldırısı gerçekleştirildi ama eylemler bitmedi. Annelerin çığlığı her hafta yankılanmaya devam etti. Hiçbir saldırı, hiçbir vahşet, bu çığlığı durduramayacak.

İHD Ankara, Van, Diyarbakır, Antep, Adana, Balıkesir ve İzmir şubeleri de kayıpların akıbetini sormak ve Cumartesi Anneleri’nin 700. hafta eylemlerine destek olmak için açıklama yaptı. Açıklamalarda Kayıplar bulunsun, failler yargı önünde hesap versin” denildi.

Bunlara da bakabilirsiniz

Kadıköy’de Maçoğlu için bildiri dağıtımı

Kadıköy Halk Dayanışması’nın Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun seçim kampanyasını, kendi materyallerimizle yürütmeye devam …

Kadıköy’de binlerce kişi Maçoğlu için yürüdü

Kadıköy Halk Dayanışması, 24 Mart Pazar günü Kadıköy’de halk yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesinde, saat 16’dan …

Defne’de oylar Hizam’a!

Hatay-Defne’de Hizam Hasırcı’nın seçim çalışmasını PDD imzalı materyaller ile yürütüyoruz. “Rantçı değil, halkçı belediyecilik için …