ÇHD ve HHB üyeleri tahliye edildi, yeniden tutuklandı

1 yıldır tutuklu bulunan ÇHD ve HHB üyesi 20 avukatın yargılandığı davanın ilk duruşmasında, tutuklu 17 avukata tahliye kararı çıktı. Tahliye edilen avukatlar için ertesi gün yeniden tutuklama kararı çıkarıldı ve avukatların 5’i tutuklandı.

 

Savunmayı yargılama çabası

KHK ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ile Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi avukatlar, 12 Eylül 2017 tarihinde gözaltına alınmışlardı. Bürolarına yapılan polis baskını sırasında gözaltına alınan avukatlar 20 Eylül’de tutuklanmıştı.

Avukatların tutuklanmaları her yönüyle savunma hakkına dönük bir saldırıydı. Dava dosyasında Berkin Elvan’dan işçi eylemlerine kadar katıldıkları davalar konu edilmişti. Avukatlar, aldıkları davalar nedeniyle yargılanıyordu. Avukatlık, “suç” olarak ele alınmıştı. 20 avukatın 17’si tutuklu yargılandı.

Cezaevi süreci ise bir başka hak gaspı ve hukuksuzluk örneği oldu. Birlikte tutuklanan ve birlikte yargılanan bu avukatlar,  9 farklı cezaevine gönderildi. Balıkesir’den Karabük’e kadar 9 farklı cezaevinde, 2’şer, 3’er kişi dağıtılarak, bir yıl tutuklu kaldılar. Bu durum, avukatların biraraya gelmesi, birlikte savunma hazırlaması konusunda bir engel oluşturuyordu.

Bir yıl tutuklu kalan avukatların ilk duruşması 10-14 Eylül tarihleri arasında 5 gün sürdü. Bakırköy Adliyesi’nde görülen duruşmada, özel bir jandarma yığınağı yapıldı. Özellikle son gün, baskı artırıldı. Savcı, tutukluluk halinin devamını istedi; ancak mahkeme tahliyelerine karar verdi.

Avukatların özgürlüğe kavuşmasının hemen ardından, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazı üzerine İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi yeniden tutuklama kararı verdi. Serbest bırakılan 17 avukattan 12’si hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Aytaç Ünsal, Engin Gökoğlu ve Aycan Çiçek, İstiklal Caddesi’nde yerlerde sürüklenerek ve işkence yapılarak gözaltına alındı. Ardından Behiç Aşçı, Ahmet Mandacı ve ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı gözaltına alındı.

Gözaltına alınan avukatlar, sabah saatlerinde Çağlayan Adliyesi’ne getirildiler. Burada “Kahrolsun faşizm, yaşasın mücadelemiz” ve “Baskılar bizleri yıldıramaz” sloganlarını atarak ve yere oturarak tutuklama kararını protesto ettiler. Polisler, avukatları yerlerde sürükleyerek nezarethaneye götürdü.

* * *

Avukatların tutuklanması, savunma hakkının gaspıdır. Soma’da katledilen madencinin, polis tarafından vurulan Berkin Elvan’ın, Gezi direnişçilerinin, 1 Mayıs’larda direnenlerin, savunma hakkından yoksun bırakılmasıdır. Ancak saldırının boyutu ne olursa olsun, direniş sürecektir.

Bunlara da bakabilirsiniz

dunya-el

Sömürüye, baskıya, savaş politikalarına karşı; 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz!

2024 1 Mayısı yaklaşırken, bugün tüm dünyada emperyalist kapitalizm, işçi ve emekçilere, ezilenlere, halklara savaş …

29 işçinin katledilmesi protesto edildi

İstanbul Gayrettepe’deki Masquerade Club’ta 2 Nisan’da çıkan yangında 29 işçi katledildi. Daha İliç’te yaşanan madenci …

Hak verilmez alınır ZAFER SOKAKTA KAZANILIR!

Türkiye, bir seçimi daha geride bıraktı. AKP’li yıllar seçimlerle geçti. Seçimlerin tek başına demokrasiyi geliştirmediği, …