“Krizin bedelini ödemeyeceğiz” buluşmaları gerçekleştirildi

Devrimci kurumlar, sendikalar, meslek odaları, kitle örgütleri ve siyasi partilerin “Krize karşı emeğin haklarını savunmak için omuz omuza” şiarıyla başlattığı  eylemler devam ediyor.

26 Ekim’de kendisini deklare eden birlik, bir aydır başta metrobüs durakları olmak üzere, İkitelli Organize Sanayi, Tuzla Tersaneler bölgesi gibi işçi havzalarının yanı sıra semt pazarları ve İstanbul’un merkezi yerlerinde bildiri dağıtımı gerçekleştiriyor. Merkezi yerlerde kriz üzerine yapılan konuşmalardan sonra ajitasyonlar eşliğinde bildiri dağıtımı yapılıyor.

Birlik, yürüttüğü çalışma çerçevesinde 29 Kasım günü Avcılar Barış Manço Kültür Merkezi’nde “Krize Karşı Emeğin Buluşması” adıyla forum gerçekleştirdi. Forum kısa bir sinevizyon gösterimi ile başladı. Ardından, birlik adına İstanbul Tabipler Odası Genel Sekreteri Osman Öztürk konuşma yaptı. Öztürk,“AKP hükümeti istediği kadar kriz yok desin, biz krizi çarşıda pazarda yaşıyoruz, her gün işsizlere katılan yeni işsizlerle yaşıyoruz, kapanan dükkanlardan, iflas eden şirketlerden biliyoruz. Sorun krizin faturasının kimlere kesileceğidir. Patronlar ve AKP hükümeti faturayı biz işçi ve emekçilere kesmeye çalışıyor. Oysa krizi çıkaran patronlardır. O zaman krizin faturası da onlara kesilmelidir. Krizin faturasını ödememek veya krizin faturasını çıkaranlara ödetmek içim omuz omuza mücadele etmeliyiz” dedi. Ardından birliğin temel talepleri olan tüm ücretlerin artırılması, toplu işten çıkarmaların yasaklanması, işsizlik fonunun işsizler için kullanılması, kamusal mal ve hizmetlere yapılan zamların geri alınması, kredi borç faizlerinin silinmesi, vergi adaletinin sağlanması ve kıdem tazminatının gaspedilmemesini sıraladı. Bu talepler etrafında yerellerde, işyerlerinde örgütlenme çağrısı yaptı. Öztürk, ayrıca kamusal mal ve hizmetlere yapılan zamların geri alınması, başta asgari ücret olmak üzere tüm ücretlere gerçek enflasyon oranında zam yapılması taleplerini taşıyan imza kampanyasının başladığını bildirdi ve 1 Aralıkta Şişli’de yapılacak foruma katılım çağrısı yaptı. Öztürk’ün ardından toplantıya katılanlar söz alarak görüş ve önerilerini sundular.

1 Aralık’ta Şişli Kent Kültür Merkezinde yapılan forum kısa bir sinevizyon gösterisiyle başladı. Sinevizyonun ardından birlik adına DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu konuşma yaptı. Çerkezoğlu krizin varlığını kısaca anlattıktan sonra, “Kriz AKP hükümetinin yandaşa para kazandırmak için tercih ettiği yanlış ekonomi politikanın sonucudur. Sermaye ve AKP hükümeti krizin bedelini biz işçi emekçilere yüklemeye çalışıyor. Karlar özelleştirildi, zararlar kamulaştırılıyor. Dün nimeti paylaşmayanlar bugün külfeti paylaşmaktan söz ediyor” dedikten sonra “krizin bedelini de ödemeyeceğiz, külfeti de” diye ekledi. Çerkezoğlu ayrıca birliğin çalışmasını kısaca anlattı ve birliğin formüle ettiği talepler etrafında her yerde örgütlenme ve mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı. Çerkezoğlu’ndan sonra katılımcılar söz alarak konuştu. Söz alan herkes kendi yaşadığı yerden, çalıştığı işyerinde ekonomik krizin etkilerini anlattı, önerilerde bulundu.

Forum, DİSK korosunun seslendirdiği marşlardan sonra bitirildi. Ayrıca, 7 Aralık günü Kartal’da yapılacak olan foruma katılım çağrısı yapıldı.

Bunlara da bakabilirsiniz

1 Mayıs’ta Taksim’e çağıran afişler yapıldı

İstanbul’da işçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’de olmaya çağıran, PDD ve DSB imzalı afiş ve …

Lezita işçileri direniyor

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Lezita fabrikasında, Öz Gıda-İş Sendikası’na üye işçilerin direnişi sürüyor. Abalıoğlu Grup’a …

İran’ın İsrail’e saldırısı ne anlatıyor

İran 13 Nisan gecesi İsrail’e, en az 300 SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) ve füze …