1 Mayıs yaygın ve kitlesel kutlandı

Bu yıl 1 Mayıs birçok şehirde yaygın ve kitlesel bir şekilde gerçekleşti. Sadece metropollerde ve illerde değil, birçok ilçede de 1 Mayıs kutlamaları oldu.

Buna karşın Urfa’daki 1 Mayıs mitingi için yola çıkan işçilerin trafik kazası sonucu ölümü, derin bir üzüntüye yol açtı. İş cinayetlerinde ortalama günde 5 işçinin öldüğü ülkemizde, 1 Mayıs günü de 5 işçi trafik kazasında, iki işçi de Kastamonu’da maden ocağındaki patlama sonucu hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden işçiler için tüm miting alanlarında saygı duruşu yapıldı.

1 Mayıs mitinglerine damgasını vuran, ekonomik kriz ve onun sonuçları oldu. AKP hükümetinin son açıkladığı ekonomik programda gasp edilmek istenen kıdem tazminatı ve zorunlu BES’e karşı tepkiler öne çıktı.

Kocaeli’nde Türk-İş’in düzenlediği mitingde “Kıdemime Dokunma” dev pankartı vardı. Türk-İş yöneticileri, kürsüden bir kez daha “kıdem kırmızı çizgimiz” dediler.

İstanbul’da ise başını DİSK’in çektiği birçok sendika, parti, meslek ve kitle örgütü, Bakırköy Halk Pazarı’nda miting yaptılar. Katılım önceki yıllara göre daha kitleseldi. Buradaki konuşmalarda da başta kıdem tazminatı olmak üzere işçi ve emekçilere dönük saldırılar öne çıktı. Ayrıca tecride karşı süren açlık grevlerine değinildi.

Ankara’da Tandoğan’da İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda mitingler kitlesel ve coşkuluydu. Ankara’da polis CHP’lilerin toplu halde yürüdüğünü söyleyerek biber gazıyla saldırdı. İzmir’de ise mitinge giriş sırasında Leyla Güven’le ilgili pankarta müdahale eden polis, 6 kişiyi gözaltına aldı.

Kürt illerinde yapılan 1 Mayıs’larda ise cezaevlerinde devam eden açlık grevleri gündemdeydi. Leyla Güven’le ve açlık grevleriyle ilgili pankartlar ve sloganlar dikkat çekerken, Amed’de polis beyaz tülbentle gelenleri içeriye almak istemedi. Ancak buna rağmen alanda beyaz tülbentleriyle birçok kadın yer aldı.

1 Mayıs alanı Taksim’dir

1 Mayıs deyince Taksim akla gelir. Bu yıl da 1 Mayıs kutlamaları Taksim’le başladı.

Proleter Devrimci Duruş okurları, saat 11 civarında Şişli-Halaskargazi Caddesi üzerinde “Taksim 1 Mayıs Alanıdır, Engellenemez!” yazılı, PDD imzalı pankartı açarak eylem başlattılar. “Yaşasın 1 Mayıs!”, “1 Mayıs Kızıldır, Kızıl Kalacak!”, “Taksim 1 Mayıs Alanıdır, Engellenemez!”, “Yaşasın Devrim ve Sosyalizm!” sloganlarını attılar. Eyleme çevredeki insanların ilgisi de yoğun oldu. Fotoğraf çekenler, sloganlara katılanlar vardı. PDD okurları bir süre sonra pankartı Halaskargazi Caddesi üzerindeki parmaklıkların üzerine asarak dağıldı.

Taksim hedefli olarak başlatılan başka eylemler de vardı. Halaskargazi Caddesi üzerinde, PDD’lilerin eylem yaptığı alana yakın bir noktada, bir grup Halk Cepheli grup slogan atmaya başlayınca polis müdahalesi oldu. Halk Cepheliler gözaltına alındı. Mücadele Birliği, Taksim’e yürümek isterken polis saldırdı ve gözaltına aldı. İnşaat İşçileri Sendikası’ndan bir grup, Mecidiyeköy Cevahir AVM önünde polis saldırısı ile gözaltına alındı. SGDF’li bir grup, Barbaros Bulvarı’ndan Beşiktaş’a doğru sloganlarla yürürken gözaltına alındı. Devrimci Gençlik Dernekleri Sıraselvilerden Taksim’e doğru sloganlarla yürürken gözaltına alındı. HKP’li bir grup, Beşiktaş’ta gözaltına alındı.

İstanbul’da toplam 16 ayrı noktada Taksim hedefiyle eylem gerçekleştirildi ve 145 kişi polis tarafından darp edilerek gözaltına alındı. Ve Taksim bir kere daha, 1 Mayıs’ın merkezine yerleşti.

Bunlara da bakabilirsiniz

İran’ın İsrail’e saldırısı ne anlatıyor

İran 13 Nisan gecesi İsrail’e, en az 300 SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) ve füze …

Azmi Akan ölüm yıldönümünde anıldı

Azmi Akan, ölüm yıldönümünde Adana’da Buruk Mezarlığı’ndaki mezarı başında yoldaşları tarafından anıldı.

İhtilalci komünistlerin ilk şehidi: AZMİ AKAN

Azmi Akan, 18 Nisan 1979’da Adana’da katledildi. Sezai Ekinci komutasında TİKB askeri komitesi, gözaltına alınan …